RÁKÓCZI TÚRÓS PITE
Édesanyámnak januárban van a születésnapja, általában megkérdezem, milyen tortát szeretne. Az idén rám bízta a döntést, így öltött formát a régen dédelgetett gondolat. Valamiért nem szeretem a cukrászdai Rákóczi túróst, de emlékszem, anyósom csak két sütit tudott sütni, azt viszont nagyszerűen, az egyik a rákóczi, a másik a gesztenyés kocka volt. Gondoltam csak sikerül nekem is. Az általános vélemény, és elfogyási sebesség ezt igazolta. 😉
Hozzávalók:
Az alap a szokásos pitetészta (fél adag):
250 g sima liszt
125 g margarin
50 g cukor
csipet só
fél tasak instant élesztő kevés tejben felfuttatva
1 tojás sárgája
annyi tejfel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk
Töltelék:
500 g túró
1 citrom reszelt héja
2 tasak vaníliáscukor
100 g kristálycukor
annyi tejfel, hogy a végeredmény krémes állag legyen
Jó SŰRŰ sárgabaracklekvár (fontos, hogy sűrű legyen, különben eláztatja a tésztát, ha hígabb, inkább főzzük be kissé a tésztára kenés előtt)
A habcsók sipkához:
3 tojásfehérje
300 g finomszemű kristálycukor
2-3 csepp citromlé
Elkészítés:
A sóval elkevert lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyorsan rugalmas tésztát gyúrunk, kissé belisztezzük, letakarjuk egy konyharuhával és hagyjuk pihenni, amíg a tölteléket és a habcsókot elkészítjük.
A túrókrém hozzávalóit robotgépbe tesszük és kikeverjük.
A tojásfehérjéket kis fordulatszámon elkezdjük a citromlével felverni, majd félidőben elkezdjük hozzáadagolni a cukrot és sűrű kemény habcsók masszát keverünk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 25 cm átmérőjű piteformába nyújtjuk (ügyeljünk, hogy nagyobb legyen annyival, amilyen magas a forma, hogy legyen pereme a tésztának), megszurkáljuk az alját villával, majd 10 percig elősütjük.
Kivesszük a sütőből, jócskán megkenjük a sűrű baracklekvárral, majd a túrókrémet adagokban osztjuk szét rajta, hogy könnyebben elkenjük a tésztán (ha egyben tesszük rá és úgy próbáljuk szétoszlatni, összehúzza a lekvárt és néhol lekvár nélkül marad a pite a túró alatt)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése