KÁVÉS, NARANCSOS HABCSÓK




       Jön-jön-jön, és már itt is van a karácsony!! Ilyenkor több/féle 😀 nálam sok(k) 😅 süti készül. Így általában van kimaradt tojásfehérje és hát mi más (persze, sokminden) készülhetne belőle most, mint a klasszikus habcsók. Na jó, nem teljesen klasszikus. Viszont nagyon-nagyon finom! 😋 Valójában nem is macerás az elkészítése. Szóval mindenkinek ajánlom csapjon a lecsóba, vagyis inkább a tojásfehérjébe! 😄

Hozzávalók:
3 tojásfehérje
150 g finom szemű kristálycukor
1 tasak vanílincukor
pici só
1 tk nescafe 2 tk forróvízben elkeverve
60 g étcsokoládé
25 g margarin
fél narancs héja reszelve

       A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a sóval, robotgéppel kis fordulatszámon elkezdjük felverni. Amikor már kezd tartást fölvenni a hab apránként hozzászórjuk az összevegyített cukrokat és selymes, kemény habbá verjük. Az edényben középen egy kés segítségével elfelezzük. Sütőpapírral leterített tepsibe egy teáskanál segítségével kis halmocskákat rakunk (kb 2 cm átmérőjűt, semmiképp se legyen nagyobb, mivel kettőt össze foguk ragasztani és az a jó, ha a a kis sütiket egyben be tudjuk kapni, különben széthull, morzsálódik.) a hab egyik felét felhasználva. A maradékot a kihűlt feloldott nescafeval óvatosan elkeverjük (Ezt a műveletet én egy középen lukas fakanállal szoktam végezni, hogy a hab ne törtjön.) A kávécsíkos habból a fentiek szerint szintén kis csúcsos  csókokat rakunk egy tepsire, nem túl közel egymáshoz.


100 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréses funkciót használva (a két tepsit nyugodtan tegyük be egyszerre)   másfél órán keresztül szárítsuk.

Amikor kihűltek egy spatula segítségével óvatosan szedjük ki egy nagy tálcára elkülönítve a kétféle habcsókot.


Amíg száradnak elkészítjük a krémet. A csokit összetördeljük egy fémtálba tesszük a reszelt narancshéjjal és margarinnal és vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Arra vigyázzunk, hogy  vízbe semmiképp ne érjen bele a tál alja, mert a csoki helyrehozhatatlanul megég (túrósra keményedik), ez már nem orvosolható! Amikor langyosra hűlt a krém egy kávés és egy natúr habcsókot összeragasztunk.


Fémdobozba zárva tároljuk, legalább egy napot hagyjuk állni dobozba zárva fogyasztás előtt.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT