KÁVÉS DATOLYAKENYÉR, NEMCSAK KARÁCSONYRA
Linzerkarika, mézeskalács, huszárcsók, már ott kucorognak a karácsonyi fémdobozokban, az ünnepet várva, a torta és a bejglik, még ezután következnek. Mindezek ellenére úgy éreztem, valami hiányzik. Nagyon szeretem a datolyát, ezért karácsony környékén mindig bespejzolok belőle. Régebben, csak úgy majszolásra, de tavaly elkészítettem Paul Hollywood csodás, pekándiós, kávés datolyatortáját (https://zippzaresparadicsom.blogspot.com/2021/11/kaves-datolyasuti-pekandioval.html) majd kevéssel utána egy baklövésem vezetett egy egyszerűbb kevert datolyás sütemény kigondolására, most viszont fontolgattam milyen új édességgel lephetném meg magam és persze másokat is. Mivel Paulnál kiválóan bevált a kávé és narancs párosítása a datolyához, gondoltam most is jó lesz. Nekibuzdultam hát, és a magozott (már csak ilyen datolyát veszek (macerás a magozás és árban nem nagy a különbség) apróra vágott datolyát kávéba áztattam. Úgy tűnik, túl sokáig, mivel masszaszerűvé vált inkább lekvárhoz lett hasonló, így kicsit át kellett gondolnom a tervezett receptet, hiszen eredetileg datolyadarabok lettek volna a tésztában. A malőr jócskán előnyére vált a végeredménynek, egy szaftos, igazán mély ízű karácsonyi hangulatú sütemény keletkezett. Ime!
Hozzávalók:
300 g magozott apróra vágott datolya
4 személyre lefőzött erős feketekávé
350 g finomliszt
150 g kristálycukor
2 egész tojás
1 narancs reszelt héja és kifacsart leve (rostokkal együtt)
50 g margarin
1 tk mézeskalácsfűszer
0,5 tk szódabikarbóna
1 tasak sütőpor
fél marék durvára tört dió
A csoki öntethez:
80 g étcsokoládé
50 g margarin
1 ek forróvíz
A datolyát leöntjük a forró feketekávéval és békén hagyjuk 1-2 órát.
A tojásokat a cukorral és narancshéjjal kézi robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk apránként a fűszerrel, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet, tovább keverjük és beleöntjük a felolvasztott margarint, a datolyamasszát, narancslevet és ha túl sűrűnek találjuk 1-2 evőkanál szódavíz is mehet bele.
Végül spatula segítségével hozzákeverjük a diót is.
Szögletes kenyérformát szépen kipapírozunk, hogy ne tudjon kiszökni a tésztamassza a formába, (mert ugyancsak jól beleragasztja) és beleöntjük a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd le is vesszük 160 fokra (alsó-felső sütés) és kb 1 órán át sütjük. 40 percnél végezzünk tűpróbát. Ha a teteje nagyon sülne, de még belül ragacsos, tegyünk rá egy darab alufóliát, de ne zárjuk le, csak terítsük le a tetejét.
Amikor kivettük, tegyük rácsra, majd ha félig kihűlt, vegyük ki a formából és húzzuk le róla a papírt, de hagyjuk a rácson papírostól teljesen kihűlni.
Tegyük hosszúkás tálra.
A csokiöntethez a hozzávalókat vízgőzön olvasszuk meg és csorgassuk vastagon a sütemény tetejére.
Díszítsük, dió, vagy mogyoró darabokkal, ha van kandírozott narancsszeletekkel. (Nekem nem volt, de jó lett volna! 😀)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése