TEJFÖLKRÉMES MEGGYES PITE






        Szezonja van a meggynek, ilyenkor megpróbálom minden lehetséges változatát kihasználni, különféle sütikbe, levesnek, sülthúshoz mártásnak és persze nyersen is fogyasztva. Volt régen egy meggyfánk a kertben ( jó pár éve kettéhasadt és elpusztult ) rengeteg finom, édes meggyet ettem róla, raktam el fagyasztóba, befőttnek, lekvárnak. Sajnos ma már csak piacon tudom beszerezni, de azért így is kerül mindenfélébe , amibe csak lehet.
Hétvégére egy új kreálmánnyal kísérleteztem, mondhatom, nem volt hiábavaló, nagyon jól sikerült. Íme:

Hozzávalók:
A  szokásos pitetésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg RAMA
csipet só
5 dkg cukor
1 tojás sárgája
1 jókora púpos ek. tejföl
2 ek tej
1 tasak instant élesztő

A krémhez:
1 nagy pohár tejföl
1 cs vaníliás pudingpor
1 tojás sárgája
cukor (ízlés szerint)

30 dkg meggy
2-3 zabkeksz (elhagyható)

A tejben egy evőkanál cukorral az élesztőt felfuttatjuk és a tészta hozzávalóival összegyúrjuk. (Ha nem állna össze, kevés tejfölt adjunk még hozzá.) Hagyjuk pihenni letakarva.

Kimagozzuk és félbe vágjuk a meggyet, szűrőbe tesszük, hagyjuk lecsepegni.

A krémhez a tejfölt, a tojás sárgájával, cukorral robotgép segítségével habosra keverjük. 

A tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk (26 cm-es pitesütőhöz, ne feledkezzünk meg arról, hogy a pereméhez is kell jusson tészta) és a piteformába tesszük, oldalához nyomkodjuk óvatosan, hogy ne szakadjon ki.

A tejfölös krémbe ekkor keverjük bele a pudingport, majd a krém felét a tészta aljára simítjuk, megrakjuk a kimagozott meggyel, majd rásimítjuk a krém másik felét, tetejére morzsoljuk a zabkekszet. 
180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.

Nem marad más hátra, mint jóízűen elfogyasztani! 




 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT