CSAJBULIS MARHARAGU SERTÉSBŐL, NEMCSAK LÁNYOKNAK

 

     Csajbuli volt a héten,  gondoltam, valami olaszossal készülök. A receptek Gordon Ramsay-től származnak az előétel kis módosítással. Viszont a végeredmény (meg a fotó) magáért beszél. Az előételről még tudtam rendes fotót készíteni, de a főétel... Hát már jócskán fogyott, amikor egyik barinőmnek eszébe jutott, hogy nem csináltam képet. Szóval így már csak a maradékról... De isteni lett!! 😋😋 

Ismét egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető csodás étel!


Hozzávalók:

(3 személyre)
75 dkg sertéslapocka, három egyenlő darabra vágva 
(eredeti recept szerint marhapofa, mivel azonban nemnagyon lehet kapni, így sertés lapocka mellett döntöttem)
1 db ökölnyi vöröshagyma, nagyobb kockákra vágva
2 nagy cikk fokhagyma összepréselve
1 babérlevél
fél doboz hámozott konzervparadicsom
1,5 dl száraz vörösbor
marhahús alaplé (lehet leveskockából is)
olívaolaj, só, bors

Egy öntöttvas lábosban olívaolajat hevítünk és a sózott-borsozott húsdarabokat minden oldalán, hirtelen kérgesre pirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A vöröshagymát, fokhagymát babérlevelet a zsiradékba tesszük és színesre pirítjuk, majd visszatesszük a hús darabokat, felöntjük a borral, az alaplével, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, megsózzuk, borsozzuk és annyi vízzel öntjük fel, hogy a húsnak csak a teteje látszódjon ki a folyadékból. A sütőt előmelegítjük 150 C fokra és az edényt betesszük, de tetejét úgy helyezzük rá, hogy ne záródjon, legalább egy ujjnyi rés maradjon, hiszen a folyadéknak párolognia kell, hogy be tudjon sűrűsödni. 3,5-4 órán át lassan pároljuk. Ettől lesz ízletes és olyan puha, hogy egy kanállal szálaira szedhetjük a húst.

Félidőben érdemes ránézni, hogy áll a folyadék, ha túl sok lenne rajta, vegyük le a fedőt, hogy mártás állagúra besűrűsödhessen.

Köretnek főzzünk ki Papardellét, amelyet kevés olívaolajjal, sóval, borssal és frissen vágott petrezselyemmel forgatunk össze.

A tál aljára merünk 1-2 kanál mártást erre jön a tészta, ismét meglocsoljuk a mártással, majd rápakoljuk a húsdarabokat.


 

Előétel:

1 db egynapos Ciabatta ujjnyi vastag szeletekre vágva
Friss fügelekvárhoz kb 15-20 szem füge, vagy 1 csomag aszalt, de ezt 1 órára forróvízbe áztatjuk
1 tk chililekvár
cukor ízlés szerint
1 cs. mozzarella 
fél citrom reszelt héja, olívaolaj

A beáztatott fügéről a szárát levágjuk, egy lábosba tesszük, megnyomkodjuk krumplinyomóval, megszórjuk barnacukorral és kevergetve hagyjuk, hogy a cukorral karamellizálódjon. Ekkor felöntjük a az áztatólé egy részével és 10-15 percig főzzük, ekkor hozzáadjuk a chililekvárt (lehet friss chilipaprika is) és egy percig még rotyogtatjuk.

A mozzarellát egy tálkába tesszük, darabokra tépve, ráreszeljük a fél citrom héját, meglocsoljuk olívaolajjal és kissé állni hagyjuk.

Tálalás előtt a Ciabatta szeleteket olívaolajjal diszkréten meglocsoljuk és grillserpenyőben megpirítjuk. Ráhalmozzuk  a lekvárt a szeletekre és mozzarelladarabokkal megpakoljuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT