BASZK CSIRKE

 


      Érdemes kikalandozni saját országunkból a gasztronómia terén is, hiszen remek, gyorsan elkészíthető ételeket találhatunk, még ha Európán nem is lépünk túl. A mediterrán konyha is gyakran kínál, még a konzervatívabb magyar gyomor számára is új, mégis ismerős finomságokat.  Ma a Spanyol-Francia határvidékre kalandoztam, egy igazán különös népcsoport, a baszkok földjére. Kevesen vannak, mintegy 2 millióan, ragaszkodnak hagyományaikhoz és valójában genetikailag sem hasonlítanak az európai (vagy más népekhez). Egyik fontos élelmiszerük a chorizo kolbász, (amelyet sok ételben használnak) hasonló a mi füstölt kolbászunkhoz, ennek a receptnek is része.


Hozzávalók:

4 egész csirkecomb
 kb 15 cm hosszúságú füstölt kolbász felkarikázva
1 nagyobb fej lilahagyma vékony szeletekre vágva
2 duci gerezd fokhagyma összepréselve
4 paradicsom cikkekre vágva
1 piros húsú paprika  kimagozva, csíkokra vágva
friss kakukkfű és bazsalikom
1,5 dl száraz fehérbor
só, frissen törött bors
kevés olívaolaj
2 ek liszt

(érdemes levehető nyelű serpenyőben készíteni)

A csirkecombokat besózzuk, borsozzuk. A serpenyőben az olíva olajban hirtelen megpirítjuk a kolbászkarikákat, hogy kiengedje a paprikás zsírját, majd kivesszük és félretesszük.

A  kolbászos zsírban a csirkecombok mindkét oldalát megpirítjuk, majd kivesszük a kolbászok mellé. A zsiradékban a hagymákat  1-2 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot, a fűszereket, szintén 1-2 percig kavargatjuk a tűzön, majd felöntjük a borral, beletesszük a csirkecombokat, a kolbászt, lefedjük és előmelegített sütőben 170 C fokon 45 percig pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, vagy alufóliát, a szaftban elkeverjük a lisztet, majd visszatesszük és 30 perc alatt készre sütjük. 

Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT