KÁVÉS DATOLYASÜTI, PEKÁNDIÓVAL


   Ez a recept Paul Hollywoodtól származik, bár picit módosítottam rajta. Ha igazán finom nagyon kávés sütire vágysz, mindenképp készítsd el! Valójában semmi bonyolultság nincs benne, s bár a pekándió nem olcsó, de a többi hozzávaló  egyszerű, így az összköltség nem jön ki sokra. Különleges édesség lesz belőle, s bár ránézésre nem tűnik nagy adagnak, olyan tömény, hogy egy szelet bőven elég egyszerre belőle.

Hozzávalók:
150 g magozott datolya félbevágva
250 ml forró, erős feketekávé
65 g olvasztott vaj 
120 g finom kristálycukor
1 közepes tojás, villával felverve
1 narancs finomra reszelt héja
175 g finomliszt
2 tk sütőpor
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt gyömbér
kevés frissen reszelt szerecsendió

A tetejére:
30g vaj (Nem margarin!)
60 g melaszos nádcukor
1 ek. víz
20-30 szem pekándió

Melegítsük elő a sütőt 170 C.fokra. Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
A datolyát áztassuk be a kávéba 20 percre.
Egy tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a cukrot, a tojást és a narancshéjat, majd öntsük hozzá a kávét, amelyben a datolya ázott.
Szitáljuk a lisztet a sütőporral és fűszerekkel egy tálba, vájjunk a közepébe mélyedést és apránként öntsük hozzá a kávés keveréket, majd jól dolgozzuk össze.
Öntsük a tortaformába és rendezzük el a datolyát a tetején.
Süssük 45-50 percig (Tűpróba!)

Közben készítsük el el a mázat. Tegyük a vajat egy lábosba és kis lángon olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a nádcukrot és lassan melegítsük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ekkor öntsük hozzá a vizet, ettől szép fényes lesz. Tegyük bele a pekándiót és keverjük össze.
Miután kivettük a sütit a sütőből, öntsük rá a mázat, a pekándiókat igazgassuk el rajta.
Hagyjuk a formában kihűlni.




 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT