VILLÁMGYORS, OLCSÓ ÉS FINOM

         


      Egy igazi retro sütit hozok ma, Horváth Ilona szakácskönyvéből Tejföl párna névre hallgat. Kevés hozzávalóból készül, finom puha könnyű tészta lekvárral, vagy tetszés szerint dió, illetve mák töltelékkel is készíthető (csak akkor le kell forráznia diót cukros sziruppal, a mákot tejjel, mert nyersen kiperegne belőle). De kerülhet bele gesztenye töltelék is, a nutellát nem ajánlom, mert rosszul viseli a sütést. Szóval csak kreatívan. Én most maradék szilvalekvárral és körtelekvárral készítettem. Az eredeti recept zsírt ír, megpróbálhatod margarinnal vagy vajjal ez utóbb jobb mint a margarin, de a vajtól sem lesz olyan puha és omlós, mint a zsírtól. A recept bögrével (A bögre mérete: 2,5dl) mér, de ha nagyon szeretnéd a mérleget használni...


Hozzávalók:

3 bögre  liszt (3 x 150 g)
1 bögre szűken mért zsír (170 g), (ha vajat vagy margarint használsz 1 bögre 225 g)
másfél tasak instant élesztő
2 ek. tej
csipet só
1 bögre tejföl (250 g)
Lekvár vagy bármi, amivel tölteni szeretnéd
Vaníliás porcukor bőséggel a szóráshoz


A lisztet a sóval elkeverjük és a zsírral elmorzsoljuk. A tejben az élesztőt elkeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és az élesztőt a zsírral elmorzsolt liszthez és gyorsan összegyúrjuk.

Fél cm vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle, ezek közepére kis töltelékhalmokat teszünk és félbehajtjuk. 200 fokra előmelegített sütőben középső rácson 15 perc alatt világosra sütjük, még forrón bőséggel meghintjük vaníliás porcukorral.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT