KORIANDERES, RÉPÁS TÓCSNI, BAZSALIKOMOS, FETÁS PADLIZSANSALÁTÁVAL


 


     Nagy melegben mindig elgondolkodtató, mit együnk, hiszen ilyenkor semmiképpen nem jó megterhelni az emésztőrendszerünket. Úgy tűnik, most hosszabban el fog tartani az extrém meleg, így fokozottabban ügyelnünk kell étkezésünkre, folyadékbevitelünkre. Szeretem a zöldségételeket, a mediterrán, sőt az arab ízvilágot is, így most innen merítettem ihletet a következő fogáshoz.
     A macok, vagy tócsni (és illethetjük még tájegységenként változó egyéb névvel is) sokak kedvence, most némi átalakításon esett át. A burgonya mellé most répát társítottam és a fűszerezés is megérdemelt némi újítást. Mivel egy kisebb padlizsán is árválkodott a hűtőben, valamint egy nemrég beszerzett szép darab fetasajt, gondoltam az ablakban elburjánzó bazsalikommal remek triót alkotnak majd, hogy kellemes körítése legyen a tócsninak.


Hozzávalók a tócsnihoz:
2 közepes burgonya
1 közepes sárgarépa
2 ek finomliszt
2 ek olívaolaj
1 tk koriandermag
1 tk fokhagymagranulátum
2 tk só
0,5 tk oregánó

A salátához:
1 közepes padlizsán
csipetnyi fokhagymás só
2 ek olívaolaj
100 fetasajt
maréknyi friss bazsalikomlevél
fél marék olajbogyó

A burgonyákat és a répát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. a koriandermagot mozsárban megtörjük.
Az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban.
Egy teflonserpenyőben 2 ek napraforgóolajat felforrósítunk és  egy kanállal két halmot teszünk bele a répás masszából, és a kanál hátával kilapítjuk. Hamarabb sül mintha teljesen burgonyából lenne! Aranyló színűre sütjük és egy tálra pakoljuk őket.

A salátához a padlizsánt alaposan megmossuk, fél cm vastagra felkarikázzuk és megkenjük mindkét oldalukat az olívaolajjal, majd forró teflonserpenyőben barnás-pirosra sütjük, meghintjük a fokhagymás sóval. Egy tálkába szedjük és rámorzsoljuk a fetát. A bazsalikomleveleket megmossuk, összevágjuk (most salátaként és nem fűszer gyanánt használjuk) és összekeverjük a fetás padlizsánnal, valamint a lecsepegtetett olajbogyóval.

Tálaláskor görögjoghurtot adunk hozzá.
Ha  méginkább  szeretnénk erősíteni a marokkói ízhatást, akkor a tócsnira morzsoljunk halumi sajtot és mellé mentás joghurtot kínáljunk. 


   



 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT