A piskótához:
5 tojás
150 g kristálycukor
140 g finomliszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 ek szódavíz
2 ek bodzaszörp
A borkrémhez:
2 tojás sárgája
170 g kristálycukor
250 ml fehérbor (én most Chardonnay-t használtam)
2 ek zselatinpor
200 ml Hulala habtejszín (A valódi tejszínhez még további zselatint kellene keverni, ennek azonban már eleve jó tartása van, így egyszerűbb a használata, ízében pedig nem különbözik)
Karamell spirálhoz:
3 ek kristálycukor
Díszítéshez:
szőlőszemek
3 ek durvára tört dióból és 6 ek kristálycukorból készült grillázslapok, amelyet dermedés után kézzel nagyobb darabokra törünk
A piskótához négy tojást különválasztunk a sárgájától, majd a fehérjéket pici sóval kemény habbá verjük. A maradék 1 tojást és 4 sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a szörpöt, szódavizet és apránként a szódabikarbónával összeszitált lisztet, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot.
Zsírozott, lisztezett közepes méretű (kb 22 cm átm.) tortaformában 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb 35 perc alatt (tűpróba).
Kihűtjük, majd 3 lapba vágjuk és megtöltjük.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral kikeverjük, majd 200 ml bort is öntünk hozzá és elkeverjük benne, majd vízgőz fölött főzzük (nem fog besűrűsödni!), hűlni hagyjuk
A maradék borban a zselatint feloldjuk és meglangyosítjuk, majd a még langyos tojásos krémhez keverjük, hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
A Hulalát kemény habbá verjük és a kihűlt, most már sűrű borkrémmel óvatosan elkeverjük.
Egy kis lábost kiöblítünk vízzel, majd a 3 ek kristálycukrot megkaramellizáljuk. Amíg még forró és folyékony, gyorsan az alsó tortalapra csorgatjuk spirál alakban.
A krém egyharmadát erre kenjük rá, majd óvatosan kissé rányomjuk a második tortalapot, ezt is megkenjük a krémmel, majd szintén kissé lenyomva ráhelyezzük az utolsó lapot (amely mindig a tortalap legalsó lapja legen lefordítva, hiszen ez a legegyenesebb, legsimább így lesz a tortánk teteje tökéletes) és a maradék krémet is rákenjük, a spatulával kis hullámokat húzzunk rá.
Mivel ez egy meztelen torta, az oldalára nem kerül krém, így szépen látszanak a rétegek is.
A tetejét grillázs lapokkal és fehérszőlő szemekkel díszítettem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése