DIÓS-CSOKOLÁDÉS TORTA, RIBIZLIZSELÉVEL

         




                Az utóbbi időben érdekesen alakulnak a születésnapjaim. Tavaly teljesen egyedül, karanténba zárva, előző évben bokatöréssel otthon. Az ideire is rányomta bélyegét a járványhelyzet. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne ünnepeljek. Előző évben egyedül, saját magamnak is sütöttem tortát, tettem rá tűzijátékot., bontottam pezsgőt. Azt gondolom fontos, hogy saját magammal jóban legyek, hiszen elválaszthatatlanok vagyunk én és én. 😊 Ehhez pedig hozzátartozik, hogy szeressem magam. Nemcsak tökéletlenségeim ellenére, hanem azzal együtt, sőt, örülve is ezeknek, hiszen folyamatosan jelzik, teremtett voltomat, hogy ember vagyok, esendő, támogatásra, segítségre szoruló, s csak akkor tudok a fejlődés, tökéletesedés útjára lépni, ha mindezzel tisztában vagyok és akkor ismerhetem fel azt is, amikor mások segítségre, támogatásra, vigasztalásra szorulnak és leszek képes segíteni. SŐT, csak így érthetem meg legalább egy kicsit, Isten túláradó szeretetét, hiszen Ő tudta, hogy ilyen leszek, mégis akart engem! Így juthatok vissza ismét magam elfogadásához és szeretetéhez, ha Isten fontosnak látta létezésemet, akkor szeretnem kell magam és kihozni magamból a legjobbat. Úgy hiszem, a már egy éve tartó csiki-csuki karanténban még inkább fontos, hogy odafigyeljek magamra, "jól(l)étemre. Nem, ez nem önzés, hiszen a körülöttem lévők (család, barátok, kollégák) jóllétére is hatással vagyok. 

Már egy ideje foglalkoztatott apai nagymamám diótortájának elkészítése, amely egy diós piskóta, 3 rétegű főzött diókrémmel, amellyel kívül is be kell vonni, majd még a tetejét megszórni őrölt dióval. Szóval igen tömény, édes torta, ezért foglalkoztatott az újra gondolása, valamint a diókrém pontos arányait még ki kellett kísérleteznem, mivel a recept nem maradt fenn.

Számomra az igazi szülinapi torta nem nélkülözheti a csokoládét, így végül a gondolatok összekapcsolódásával megszületett a diós csokoládétorta ribizlizselével.

Hozzávalók:
5 tojás
180 g kristálycukor
140 g finomliszt
késhegynyi szódabikarbóna
3 evőkanál szódavíz
(Amennyiben még csokoládésabbra akarjuk, a kimért lisztből vegyünk ki 4 evőkanálnyit és 4 púpos evőkanálnyi őrölt dióval helyettesítsük. 

Diókrémhez:
60 ml víz
60 g kristálycukor
60 g őrölt dió
1 ek rum aroma
60 g puha RAMA

Csokoládékrémhez:
250 g Mascarpone
200 ml Hullala
6 púpos ek kakaópor

Ribizlizseléhez:
2 félmarék ribizli (fagyasztott is jó)
kristálycukor ízlés szerint
3 ek ribizliszörp
2 ek víz
2 ek  3in1 dzsemfix

Tetejére:
15 g 45 %-os kakaótartalmú étcsokoládé
10 g RAMA

Díszítéshez:
50 g durvára tört dió
bonbon

A tojásokból  négyet szétválasztunk és a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Az ötödik tojást egy tálba ütjük, hozzá a négy tojás sárgáját és a cukorral habosra keverjük. Azért jó ez a sorrend, mert így nem kell a habverőt külön mosogatni, mivel a fehérje után a sárgáját nyugodtan kikeverhetjük.
A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával és a dióval majd a kikevert tojáskrémhez adjuk, valamint a szódavizet és óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 22 cm-es átmérőjű tortaformát kivajazunk és lisztezünk (a lisztezést ne mulasszuk el, különben nem nől meg a piskóta, mivel a zsiradékos sütőformán visszacsúszik) és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 35 perc alatt megsütjük (tűpróba). Ha a tetejét már korábban jónak látjuk egy papírszalvétával takarjuk le.
Amikor kész, egy fakanállal támasszuk ki a sütőajtót és hagyjuk langyosra hűlni.

Közben elkészítjük a dió és csokoládékrémet valamint a ribizlizselét.
A diókrémhez a vizet a cukorral sziruppá főzzük, majd belekeverjük a diót és hagyjuk hogy egyet buggyanjon, majd azonnal levesszük a tűzről és átkeverjük, majd hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt a puha Rámával habosra keverjük, félretesszük.
A ribizlit, szörpöt és vizet egy kis lábosba tesszük egy villával a szemeket összetörjük és 3! percig főzzük.
A cukrot és dzsemfixet összekeverjük, majd a gyümölcshöz adjuk és még 1 percig főzzük. Hűlni hagyjuk.
A csokoládékrémhez a  Hullalát kemény habbá verjük, a Mascarponét a kakaóval kikeverjük, majd a habot beleforgatjuk.
  
Amikor a piskóta teljesen kihűlt  három lapba vágjuk. A tetejét tegyük az aljának és az alja legyen a legteteje, mert az a legsimább.
Az alsó lapot megkenjük diókrémmel, rátesszük a következő lapot és enyhén megnyomjuk, hogy a krém szépen igazodjon a tészta széléhez, hiszen ez egy csupasz oldalú torta lesz.
A második lapot megkenjük a ribizlizselével és erre kenjük rá a csokoládékrém kétharmadát.
Végül befedjük a harmadik lappal és a maradék csokikrémet is rákenjük.
A csokoládét vízgőz fölött összeolvasztjuk a Ramával és amikor még nem hűlt ki, de nem is nagyon meleg ráöntjük a torta tetejére. Így kissé megolvasztja a csokikrémet és egy kanál segítségével szépen márványosra igazítjuk.
Hűtőbe tesszük, hogy a krém a tetején megdermedjen, majd bonbonokkal kidíszítjük és a diót félkörívben rászórjuk.
Legalább egy éjszakát hagyjuk hűtőszekrényben, hogy az ízek összeérjenek!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT