FERDINÁNDOS

 


      Ezt a receptet apai nagymamámtól tanultam. Nem készített sokfajta süteményt, de azt a néhányat nagyon jól tudta, szerettük is mindannyian. Sajnos amikor meghalt én még mindössze 14 éves voltam, így csak kézzel írt receptjei között találtam meg egyet-kettőt és/vagy emlékeimből próbáltam összerakni édesanyám segítségével. Ez a kézzel vonalas füzetbe lejegyzettek között volt és van a mai napig is, úgy adom közre, ahogyan leírva találtam.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
5 dkg vaj/margarin
2 tojás sárgája
3-5 dkg élesztő
3 dkg cukor a tejhez, amiben az élesztőt felfuttatjuk
Pici só
Annyi langyos tej, amivel lágy tésztát tudunk dagasztani.


Hagyjuk a tésztát duplájára kelni.
Amikor megkelt, kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk és megkenjük 15 dkg margarinnal, amit habosra kevertünk 13 dkg kristály, és egy vaníliás cukorral. Feltekerjük mint a bejglit., majd kb 5 centis darabokra vágjuk és egy kivajazott, kristálycukorral meghintett tortaformába egymás mellé állítjuk a darabokat. Ismét kelni hagyjuk, legalább fél óráig.
Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Fél időben kihúzzuk a sütőből és 1 dl tejjel, amiben elkevertünk 1 vaníliás + 8 dkg cukrot meglocsoljuk és visszadugjuk sülni.

Megjegyzések

  1. Kedves Márta! Mi Karcagiak is nagyon szeretjük a ferdinándot! Javaslom hogy a 15 dkg margarin helyett vajat használj!
    ÁLDOTT NAGYBÖJTÖTT KIVÁNOK: Kunné Icus

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT