MANIS, (ARAB LEPÉNYKENYÉR) PAUL HOLLYWOODTÓL

 


    Karácsonyi ajándékként Paul Hollywood szakácskönyvet kaptam. Már eddig is több receptjét készítettem el, amelyeket elsőként a Sütimester brit változatának "Mesterkurzus" adásaiból firkáltam le, amelyben megmutatták, hogyan kell elkészíteni a versenyzők által készítendő kenyereket, süteményeket. Azután a v főzős csatornáin megindultak Paul saját műsorai amelyekben nemcsak kenyereket, péksüteményeket készített, onnan is sikerült lejegyeznem párat. Sok vár még megvalósításra rajta vagyok az ügyön folyamatosan! 😀 Ez a közel-keleti lepénykenyér a könyvből származik és már nem először készül nálam, de az első olyan jól sikerült, hogy nem volt időm lefotózni, olyan gyorsan elfogyott.

Szülőhazájában előételként, vagy reggelire fogyasztják.



Hozzávalók 3 db kb 24 cm-es kenyérhez:
500 g kenyérliszt
10 g só
25 g kristálycukor
10 g instant élesztő2 ml olívaolaj
360 ml langyos víz


A tetejére
3 ek szezámmag
2 ek szárított kakukkfű
1 ek szárított oregáno
1 tk koriandermag

A lisztet elkeverjük a sóval egy tálban a tetejére szórjuk a cukrot és élesztőt, majd ráöntjük a víz 2/3-át és az olívaolajat. Kezdjük el összekeverni és ekkor látjuk meg, hogy a maradék vízből mennyi kell még hozzá, hogy sima lágy tésztát kapjunk.
Vagy gyúródeszkára borítjuk és kézzel a laposan kidagasztjuk (amíg ruganyos lesz kb 10 perc), vagy robotgép dagasztókarjával 10 perc alatt simára dagasztjuk.
Enyhén kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük. NEm baj, ha akár 2 órát is kel, a kelesztett tészták íze, a kelés folyamn alakul ki, így több ízt kapunk. Lehet este is bedagasztani és reggelig a hűtőben keleszteni, csak felhasználás előtt, vegyük ki időben, hogy a tészta (kb 30 perc) magához tudjon térni.

Közben egy mozsárban a koriandermagot összezúzzuk, hozzáadjuk a többi fűszert, szezámmagot és annyi olívaolajat, hogy sűrű masszát kapjunk.
Amikor a tészta megkelt enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kigyúrjuk belőle a levegőt, osszuk háromfelé, formázzunk kis cipókat  belőle és nyújtsuk ki kb. 23 cm körlapokká. Helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre és kézzel kenjük rá a tetejükre a fűszeres, szezámmagosolajat, majd 20 percig kelesszük.
230 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük piroskás, ropogósra.
Rácsra téve hűtsük ki.

Én padlizsánkrémet készítettem hozzá.
Nálam ez úgy készül, hogy a padlizsánt alapos mosás után héjastól felkarikázom, egy teflon serpenyőben kevés olajat hevítek amelybe 3 duci gerezd fokhagymát teszek felszeletelve. Amikor kissé megpirultak kiveszem és olívaolajjal megkent padlizsánszeleteket a fokhagymás olajban pirosra sütöm. Egy tálba teszek mindent megsózom, majd letakarom alufóliával és állni hagyom.
kb 20 perc után leveszem a fóliát, kevés olívaolajjal meglocsolom és az egészet pépesre kavarom egy villával.  
Mivel az egy fűszeres kenyér, még borsot sem teszek a padlizsánkrémbe.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT