FRANCIA ALMATORT GYORSAN, AVAGY MINDEN RAKOTT SZEKÉRRE FÉR MÉG EGY VILLÁVAL!

      


    Alig néhány napja múltak el az ünnepek és talán úgy éreztük túl sokat is ettünk az eltelt időszakban. A karácsony előtti reklámok kirakatok mind-mind a trakta hangulatát sugallták, a média tele volt egyszerű és bonyolult, kalóriaszegény, bár inkább jócskán kalóriákat tartalmazó ételek, sütemények receptjeivel. És lássuk be, valójában a hagyományos karácsonyi, szilveszteri és újévi ételeink, sem diétás kategóriába tartoznak. Az évvégi dőzsölést meglovagolva a hiper-szuperek januári akciós újságai (sőt a sportboltokéi is) diétára, fogyókúrára alkalmas dolgokat, eszközöket kínálnak. Mindezek ellenére, az ember lánya csak megkíván januárban is egy kis kényeztető finomságot, főleg, ha ilyen bús-borongós, csúnya idő van és lassan már egy éve foszt meg a járvány bennünket a közösségi élet, szórakozás örömeitől. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint egy kényeztető desszert, egy nagy bögre kávé, vagy tea mellé és egy jó könyv. Ha nem szeretném a büdzsémet terhelni az évvégi kiadások után körbenézek a kamrában, hűtőben, miből készíthetek valami finomat.

A francia almatorta nem egy macerás süti,  ha előregyártott  leveles-vajastésztából készül, és mivel jó minőségűeket is lehet fagyasztott változatban kapni, az vesse rám az első követ, akinek még csak eszébe sem jutott a fagyasztott tészta használata. (Na jó, ha mégis kövezni akarnál, kérlek csak valami aprócska kavicsot keress hozzá! 😀)

Szóval, a fagyasztómban mindig van leveles-vajas tészta, hiszen bármikor bevethető, akár édes, akár sós változatot szeretnék gyorsan készíteni. Most csak egy félre volt szükségem, ezért kivettem egy fél órára és amikor kezdett épphogy engedni egy nagy késsel kettévágtam és a felét visszatettem a fagyasztóba, a maradékot pedig hagytam, hogy egészen kiolvadjon. Alma mindig van itthon, Golden, vagy Jonatán, Jonagold, és ha almás sütit szeretnék akkor Granny Smith is. Süteményekhez ez az angol fajta a legjobb, intenzív az íze és sütéskor nem mállik szét. Savassága miatt nemigazán jó nyers fogyasztásra én legalábbis nem kedvelem.

Tehát a hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához:
fél csomag leveles-vajas tészta,
1 Granny Smith és fél Golden, vagy Jonatán alma vékony cikkekre vágva (hámozatlanul),
4 ek barnacukor,
50g vaj vagy RAMA

A  leveles tésztát felengedés után  két ujjnyival nagyobb körré nyújtjuk, mint a tortaforma. A tortaformát kissé megmelegítjük a sütőben, hogy a vaj megolvadjon benne amikor beletesszük. A vajra szórjuk a cukrot és elrendezzük az almaszeleteket (2 Granny után 1 Golden 😃) 

A tésztalapot ráhelyezzük az almákra és a széleket begyűrjük az alma és a tortaforma közé, hogy majd amikor kiborítjuk a sütit, ne csorogjon le oldalt a szirup.

210 fokra előmelegítjük a sütőt, majd amikor a sütit betesszük mérsékeljük 180 fokra. Alsó-felső  sütéssel 40 percig sütjük.

Amikor kivesszük 2-3 perc után egy nagyobb tálat illesztünk a tortaforma tetejére , két hőálló kesztyűvel szorosan ráfogjuk és gyors mozdulattal ráfordítjuk a tortát  és a sütőformát leemeljük a tálról.

Amíg kihűl, a szirupot beszívja a tészta, ezért jó, ha a tál amelyre rátesszük nem teljesen lapos, hanem a közepe kissé mélyebb, hogy a szirup semmiképpen ne folyjon le a tortáról.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT