EGYSZERŰ, DE LÁTVÁNYOS KARÁCSONYI TORTA

 


         Karácsonyra sokféle hagyományos étel létezik és bizony több olyan is van közöttük, amelyet máskor nem is készítünk. A mézeskalács ritkán fordul elő más alkalmakkor, de a bejgli és a mákosguba sem hétköznapi vendég a háznál. A halászlé. rántott, vagy sült hal máskor is szerepel a családi étlapon, és bár töltöttkáposztát sem csak karácsonyra készítünk, mégis az az ünnep enélkül kevés helyen képzelhető el. Jó ideje már, hogy egy-egy hagyományos ételt vagy alapanyagot ugyan megtartok, de szívesen változtatok a menüsoron akár évenként is. Egy valami azonban bizonyosan megvan karácsonykor, ez pedig az ünnepi torta, amelynek kihagyhatatlan alkotórésze kell legyen a csokoládé. Ezen belül is szeretek variálni, mik is kerüljenek az ünnepi édességbe, de csokinak lennie kell!

Az idén egy rég bevált vajaspiskóta receptet alakította kissé át és testes csokikrémet, valamint pikáns lekvárt társítottam hozzá. Amitől igazán a karácsonyi asztal dísze lett, az a díszítés.

Hozzávalók:
(22 cm átmérőjű tortaformához)

100 g nagyon puha vaj vagy margarin
100 g finomszemű kristálycukor
1 tasak vaníliáscukor
120 g sima liszt
fél tk sütőpor
2 egész tojás + 1 tojássárgája
1 púpos ek cukrozatlan kakaópor
1 tk mézeskalácsfűszerkeverék

100 g aszalt vörösáfonya
150 ml száraz vörösbor
200 ml víz
1db szegfűszeg
2 ek barnacukor
2 ek dzsemfix

170 ml Hulala
100 g 45 %-os kakaótartalmú csokoládé

2 ek durvára tört törökmogyoró

Előző este az áfonyát egy lábosba tesszük és leöntjük a vörösborral, majd éjszakára békében aludni hagyjuk őt is és persze magunkat.
A tojásokat egy keverőtálba ütjük és a cukrokkal sűrű szinte fehér habbá keverjük. A lisztből kiveszünk egy púpos evőkanálnyit és helyette ugyanannyi kakóport adunk hozzá, beletesszük a sütőport, a mézesfűszert és összeszitáljuk. A puha vajat (olyan puha legyen, hogy az ujjunkat könnyedén bele tudjuk nyomni) a tojásokhoz adjuk két kanálnyi liszt kiséretében és a robotgéppel tovább keverjük, majd a többi lisztet is apránként.
A tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, az oldalát pedig kivajazzuk és lisztezzük. 
180 fokra előmelegített sütőben kb 35 percig sütjük (tűpróba)

A beáztatott áfonyát (ha maradt alatta bor azzal együtt) tűzre tesszük, felöntjük a vízzel és a szegfűszeggel főni.
Forrástól számítva, kb 5 percig kislángon főzzük, majd kidobjuk belőle a szegfűszeget.
A lé nagyrészét egy bögrébe szírjük, csak annyit hagyunk rajta, hogy 1 ujjnyira ellepje és botmixerrel kissé darabsora zúzzuk. Hozzáadjuk a a cukorral elkevert dzsemfixet és 2 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk.

Egy tálba tördeljük az étcsokoládét, a Hulalát pedig föltesszük egy lábaskában forrni. Amikor forrni kezd leöntjük vele a csokoládét és 8 percig nem nyúlunk hozzá, különben szemcsés lesz. Ennyi idő alatt a csoki felolvad a forró tejszíntől, ekkor egyneműre keverjük.

A kihűlt kakaós piskóta aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és fejjel lefelé egy tálra borítjuk, hogy a sima alja legyen felül. Ha felpúposodott volna, vágjuk le nyugodtan és majszoljuk el, legalább megkóstoljuk, milyen finom. 😋
A félretett boros gyümölcslevet egy evőkanál segítségével kanalazzuk a tészta tetejére, hogy jól beszívja.
Erre kenjük rá a kihűlt áfonyalekvárt, majd legfelülre kerül a sűrű csokoládékrém. A tetejét fémspatulával simítsuk le amelyet forró vízbe mártunk, hogy szép egyenes legyen.
A torta szélét szórjuk körbe a mogyoróval és tegyük be a hűtőbe a tortát éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt díszítsük mézeskalács csillagokkal, piros cukorgyöngygyel és pici levendulaágacskával a karácsonyi hatás kedvéért.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT