ÉDESBURGONYA ÉS CÉKLA EBÉD, DE AZÉRT NEM LESZEK VEGA



   Régóta készültem kipróbálni az édesburgonyát, - mivel eddig még semmilyen közelebbi, kapcsolatba nem sikerült kerülnünk, valamint a céklakrémleves is kipróbálásra várt, most azonban úgy adódott, higy egyszerre készültek. Mindkettő nagyon finom es mindenképpen szereplői lesznek a konyhámnak főképp valamilyen húsétel kiséretében.
 
A céklakremleveshez 1-1 aranyban szükseges cékla es valamilyen, kissé édeskés alma.mindkettőt meghamozzzk és kis kockakra vágjuk. A céklat föltesszük annyi vizben főni, amennyi ellepi. Addig főzzük, amíg szinte telhesen puha lesz, ekkor adjuk hozzá az almát és pici sót. 
Puhára főzzük és keves tejszínnel krémesre turmixoljuk. Kevés őrölt kömenymaggal és cukorral ízesítjük (ízlés szerint) majd újra felforraljuk.
Tálalhatjuk forrón vagy hidegen, tetejére szórjunk pirított mandulaforgacsot, de a cékla földes izéhez a tökmag is jól illik.
Készithetjük tejszín helyett joghurttal, de számoljunk vele, hogy a levesünk savasabb lesz, s ezt fokozhatha, ha savanykásabb almát használunk.


 Fűszeres édesburgonya hasábok Gordon Ramsey-től

Hozzávalók:
1 nagyobb édesburgonya
1 tk koriandermag
1 tk füstölt őrölt pirospaprika
1 tk szárított oregano
Frissen tekert bors izles szerint
1 tk nagyszemű séfsó
3 ek főző olívaolaj
Tetejére apróra vágott petrezselyem
(Nekem nem volt 😀)

A burgonyát megtisztítjuk és hasábokra vágjuk.
A koriandert forró serpenyőben szárazon kb 1 percig illatosra piritjuk.
Ezután az összes fűszert mozsárba tesszük és porrá zúzzuk, majd egy tálban elkeverjük az olajjal és beleforgatjuk az édesburi hasabokat.
Sütőpapírral bélelt tepsiben elrendezzük és 170 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Tálalaskor megszórjzk a petrezselyemmel.
Köretnek, de magaban is nagyon finom!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT