SEMMI ÚJDONSÁG!


            
     Valójában utálom a hosszú hétvégéket. Olyankor vagy elmégy otthonról és pihensz, vagy nem, de azért megpróbálod kicsit a pihenést is előtérbe hozni, azonban a bedolgozós hétvégén szétszakadsz, mert dolgozni kell. Viszont az üzletek szombat szerint vannak nyitva, ráadásul az előző hétvégén is sok volt az elmaradás a házimunkával, így  ilyenkor kinyuvadás van, mert egyszerre kell mosni, főzni (főleg ha egész hétre, mert  a munkahelyen és annak közelében nem tudod megoldani az étkezést) valamikor előtte bevásárolni. Advent valójában már néhány éve nincs is, hiszen minden adventi szombaton is dolgozni kell, így karácsonyra sem lelkileg, sem fizikailag nem lehet előkészülni, minden az utolsó pillanatra marad, halál fáradtan zuhansz a karácsonyba és várod, hogy vége legyen, hátha elmennek a vendégek és sikerült annyit főzni, hogy a két ünnep közt kihúzzátok a maradékkal, így talán még pihenni is lehet. Főleg, ha nem jönnek vendégek szilveszterre is.
Szóval, így volt ez most is, nálunk bedolgozós szombat hetén szerződéskötés, reggel 7,00- este 18,00-ig. Hét közben vásárlásra, főzésre, mosásra semmi idő. Szombat reggel piac onnan bevásárolva munkába a cuccal, majd haza. Vasárnap mosás főzés, nagyhalál. Sütésre persze már nem volt idő, de nagyon hiányzott valami jó kis házi süti gyümölccsel. Hétfőn úgy jöttem haza, hogy egy dolog volt biztos, sütni fogok. Hogy mit.... Szétnéztem a hűtőben mi van. Szilva volt, némelyik kissé puhább is, így nem tudtam szépre szeletelni, ez segített a változtatásban. A tészta mindenképpen vajaspiskóta, hiszen a gyümölcshöz ez a jobb, hacsak nem kelt tésztát, vagy omlós pitét készítesz. Az egyszerű piskóta tésztája túl száraz gyümölcsökhöz, mindenképpen szükséges, hogy valamilyen zsiradék, olaj, vaj, margarin kerüljön bele.
                                   
Hozzávalók:

200 g puha vaj vagy margarin
170 g cukor
4 egész tojás + 1 tojássárgája
fél citrom reszelt héja 
1 teáskanál őrölt fahéj
240 g finomliszt
1 evőkanál szódavíz
teáskanálnyi sütőpor
Szilva (amilyen van, és amennyi) nagyobb szeműből, kb. 10-12 szem😀
fél marék durvára tört dió
1 ek. barnacukor
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a fahéjjal.
A vajat a cukrokkal és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd a tojások sárgáját a liszttel felváltva hozzáadjuk végül a szódavizet és jól kikeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és a tésztamasszába forgatjuk.
Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenünk vajjal és belisztezzük. A tésztamassza felét a sütőformába simítjuk, erre rakjuk a feldarabolt szilva egy részét, majd a tészta másik felét is rásimítjuk és  szilvacikkekkel kirakjuk. tetejét durvára tört diódarabokkal megszórjuk, végül kevés barnacukrot hintünk rá, hogy szép színűre süljön.
Előmelegített sütőben először kb. 200 fokon 10 percig, majd 160 fokon aranyszínűre sütjük (Tűpróba!) kb. 40-45 perc alatt. A tortaformában hagyjuk kihűlni. 

Ne lepődj, meg, hogy a tészta nem emelkedik olyan magasra, mint amelyiknek csak a tetején van gyümölcs, ugyanis a benne lévő gyümölcs kissé visszatartja.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT