GRISSINI GYORSAN, KÖNNYEN

   


     Ezt a receptet Paul Hollywoodtól tanultam, már régebben, de azóta sem sütöttem Most azonban egy baráti találkozóra, borozás mellé jó társaságnak ígérkezett, bármilyen bor kerüljön terítékre.

Hozzávalók:
500 g kenyérliszt (ebben több a glutén és szellősebbre kel)
10 g só
10 g élesztő
400 ml víz (nem kell langyosítani)
4 ek olívaolaj 
400 g magozott zöld olívabogyó (jelen esetben 😀)

A lisztet elkeverjük alaposan a sóval kis mélyedést készítünk bele és ide szórjuk az élesztőt.
Hozzáadunk kevés vizet és az olívaolajat, majd robotgép dagasztó karjával kissé elkeverjük és alacsony fokozatra kapcsolva elkezdjük dagasztani, miközben hozzácsorgatjuk a vizet. Ekkor magas fokozatra kapcsoljuk és hagyjuk, hogy a gép 10 percig dagassza.
Ne ijedjünk, meg, ha lágynak találjuk a tésztánkat így jó! 


Ekkor hozzáadjuk a lecsöpögtetett olajbogyót és kézzel beledagasztjuk. 
(A robotgép karja széttrancsírozná ezért csináljuk kézzel ezt a részt.)
Egy téglalap alakú jól záródó kb 3 literes műanyagdobozt kissé meglocsolunk olívaolajjal és ebbe öntjük a tésztát.
Nem kell ellapogatni, majd kelés közben eligazítja magát.
Lezárjuk a dobozt és langyos helyen legalább egy órát békén hagyjuk, kelni.


Amikor a duplájára kelt, egy deszkát, valamint a dobozban lévő tészta tetejét meghintjük grízes liszttel, vagy búzadarával kevert liszttel és a tésztát a deszkára borítjuk.



Mivel vigyáznunk kell, hogy a levegőt ne nyomjuk ki belőle, ezért kell a doboz, így nem lapogatjuk, nyújtjuk, csak egy spatula segítségével olajbogyónyi vastagságú csíkokat vágunk (késsel nem fog menni, széttrancsírozza, de pizzavágóval sem jó, mivel a tészta lágy ráragad és feltekeri. A spatulával elvágjuk majd a deszka tovább lisztezett felületére toljuk át. Mivel nekem sem volt spatulám, a háromszögletű tortalapáttal vágtam.)


Sütőpapíros tepsire pakoljuk, ilyenkor kissé meghúzzuk, (ha addig magától nem nyúlt meg vágás közben) és 220 fokra előmelegített légkeveréses forró sütőben 15-20 percig sütjük.
Akkor jó, ha roppan és nem puha a belseje!!

Készíthetjük rozmaringgal, aszalt paradicsommal, fokhagymával, parmezánnal, ezek párosításával is.
Tálaláskor tekerhetjük pármai sonkába, vagy mártogathatjuk olívaolajba is, ahogyan szeretnénk!

Ez a tészta nagyon jó focacciának is!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT