GOMBÁS GNOCCHI


         Kedvelem az olasz/os ételeket finomak, sok közülük gyorsan elkészíthető és a hazai alapanyagokból új fogásokat készíthetünk változatosabbá téve étkezéseinket. Magyarországon jól ismert a burgonyával készült tészta, hiszen ebből készül a szilvásgombóc, a barátfüle (nem, nem, ez nem azonos a derelyével, de majd erről máskor), a nudli, a burgonyafánk, a krumplilaska. A hajában főtt burgonyát meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, megvárjuk amíg kihűl, pici sóval és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. (Bármit mondanak is, tojás nem kell hozzá, nagyszüleink sem tettek bele. A jól összegyúrt rugalmas tészta tojás nélkül is jól formázható és nem is fő szét.) Ez a tészta Olaszországban sem ismeretlen ebből készül náluk a gnocci, amely rendkívül változatosan, különböző szószokkal is fogyasztható. Én most egy gombás változatot készítettem.

Hozzávalók 2 személyre:
3 közepes burgonya
pici só
annyi liszt, amelyet a burgonya fölvesz

6-7 
nagyobb csiperke gomba
vékonyabb szelet szalonna
kevés olívaolaj
200 ml főzőtejszín
só, bors ízlés szerint
kis ág friss kakukkfű


A burgonyákat alaposan megmossuk, egy hústűvel megszurkáljuk, hogy könnyebben főljön és annyi vízben föltesszük főni, amennyi ellepi. Amikor forrni kezd a víz csapott kávéskanál sót teszünk bele, a lángot mérsékeljük.
Amikor megfőtt leszűrjük, lecsöpögtetjük, meghámozzuk majd rátenyerelünk, hogy szétessen, így gyorsabban hűl. Amíg ki nem hűl ne dolgozzunk vele, mert a benne lévő pára miatt több lisztet vesz fel, viszont amikor kihűlt krumplifajtától függően vagy folyamatosan lágyul a tészta, vagy megkeményedik és nem lesz rugalmas.
A burgonyákat átnyomjuk burgonyatörőn megsózzuk és annyi liszttel, amennyit felvesz rugalmas tésztát gyúrunk.

A tésztát kinyújtjuk fél cm vastagra, ujjnyi széles csíkokat vágunk, majd kis rombuszokat szelünk. A rombuszok fölső oldalát egy villával kissé megnyomjuk. Ez nemcsak a díszítés miatt történik, hanem mert így majd több szószt tud fölvenni és finomabb lesz.

A kis gnoccikat nudlihoz hasonlóan sós lobogó vízben főzzük ki, amíg a víz feldobja.
Leszűrjük és lecsöpögtetjük.

Amíg a burgonya fő, elkészíthetjük a gombamártást.
Egy teflonserpenyőben kevés olívaolajban a kis szeletekre vágott szalonnát kipirítjuk, majd ki is szedjük, nehogy megégjen és félretesszük.
A gombákat megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk, majd a zsiradékba öntjük, ha kevés lenne, még öntsünk kevés olajat alá és a gombát rázogatva pirítsuk meg. Vigyázzunk rá, hogy ne párolódjon, hanem piruljon. Már Gordon Ramseytől megtanultuk, hogy ha nincs szín, nincs íz! 
Amikor szép pirosas barnára sültek, megsózzuk, borsozzuk, rámorzsoljuk a kakukkfüvet és felöntjük a tejszínnel, majd a félretett szalonnapörcöket is hozzáadjuk. hagyjuk, hogy egyet forrjon és beleöntjük a lecsöpögtetett gnoccit.
Hagyjuk még 1-2 percig kis lángon, de ne kavarjuk, inkább csak rázogassuk.

Tálaljuk forrón egy pohár fehér, vagy rozébor kíséretében.

Ha nincs időnk gnoccit készíteni, az olasz szélesmetélttel, tagliatellevel is készíthetjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT