GENNARO KENYERE



     Van már talán 20 éve is, hogy Jamie Oliver és olasz barátja Gennaro Contaldo együtt főzött a tv-ben, akkor láttam tőlük ezt a maradékok felhasználásával készült finomságot. Gennaro virágcserépben sütötte meg, így formája különleges volt. Régebben évente legalább kétszer elkészítettem, de valahogy az utóbbi néhány évben feledésbe merült. Most volt  még 2 szelet húsvéti sonka itthon, ezért ismét elkészítettem, de mivel új cserepet még mindig nem vettem sütési célra ismét csak  úgy, tepsiben készült. Így is finom, akár ebédnek, akár vacsorának alkalmas.

Hozzávalók:
(4 személyre)
300 g kenyérliszt (ha nincs megteszi sima liszt is)
150-220 ml langyos víz
1 tasak instant élesztő
1 kávéskanál cukor
fél teáskanál só
Töltelékhez:
100 g bármilyen maradék füstölt sonka (nem fontos, hogy főtt legyen) 
100 g sajt, (lehet többféle, az sem baj, ha már megszikkadt) 
2 nagyobb paradicsom 
fél marék friss bazsalikom (ha nincs otthon szárított változat is jó, kb 1 ek)
1 ek olívaolaj

A lisztet egy tálba szitáljuk a sóval, közepébe kis krátert készítünk.
A kimért langyos vízből 100 ml-ben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, majd a lisztben lévő mélyedésbe öntjük és négy ujjunkkal elkeverjük. Annyi langyos vizet adagolunk hozzá, hogy jó kenyérállagú legyen (ne legyen túl lágy, mert különben nem tartja meg a formáját a tészta). A víz mennyiségét nem lehet pontosan megadni, mert ez változhat a liszt minőségétől.
Amikor jól összeállt a tésztánk, deszkára borítjuk és kézzel alaposan kidolgozzuk (kb. 5 perc), húzzuk, visszahajtjuk dögönyözzük, csapdossuk a deszkához.
Két nagyobb, vagy 3 kisebb darabra vágjuk és egyforma golyókat formálunk belőle. Liszttel meghintjük, vászonkendővel letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük kb 40 perc alatt.

Közben a paradicsomokat megmossuk, kimagozzuk (különben eláztatja a tésztát sülés közben) és kis kockákra vágjuk.
Ugyanígy kis darabokra aprítjuk a többi hozzávalót is és egy tálban összekeverjük az olívaolajjal.
Amikor a tésztánk megkelt a golyókat kinyújtjuk, a tölteléket a közepükre halmozzuk és mint egy gombócnál összefogjuk a tésztát és a behajtott felükkel sütőpapíros tepsire helyezzük.


Ezután ismét letakarva kb fél órát kelesztjük. A sütőt bekapcsoljuk és előmelegítjük 220 fokra.
Abucikat a tepsivel a forró sütőbe toljuk a tüzet mérsékeljük 180 fokra és kb. 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Rácsra helyezve hűlni hagyjuk.


Jól illik hozzá valamilyen zöld saláta, akár előre darabolt zacskós salátából is készülhet, öntetnek egy kis pohár joghurtban keverjünk el 2 teáskanálnyi jó erős tormakrémet  és a tasak salátát öntözzük meg vele.
Kínáljunk hozzá egy pohár könnyed vörösbort, vagy rozét.
Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT