EPRES TÚRÓTORTA POHÁRBAN
Hozzávalók:
(3 adag)
250 g félzsíros túró
3 ek (görög) joghurt
fél citrom reszelt héja
1 cs vaníliáscukor
4-5 ek kristálycukor ízlés szerint
1 ek zselatin 2 ek vízben felmelegítve
200 g eper
kristálycukor az eper édességétől függően
1 ek dzsemfix
5 db zabkeksz + 1
Az epret megmossuk, megtisztítjuk félbe, vagy negyedekbe vágjuk, egy lábosba tesszük és krumplitörővel összenyomkodjuk. Megszórjuk cukorral és a dzsemfixszel, elkeverjük majd feltesszük főni. Forrástól számítva 4-5 percig főzzük, lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk. (A dzsemfix azért szükséges, mert túl sok levet enged a gyümölcs, elfőzni nem szeretnénk az egészet mert kifő az a kevés íze is ami van, a pektin, pedig be fogja sűríteni kissé.)
A túrót a cukrokkal, joghurttal, citromhéjjal elkeverjük, majd a felmelegített zselatint is hozzáadjuk. Ettől nem lesz gumiszerű, de kis tartást ad a krémnek.
Az 5 kekszet mozsárban összetörtjük, vagy kézzel elmorzsoljuk.
3 pohár aljára elosztjuk a kekszmorzsát, rásimítunk a friss eperdzsemből, majd a túrókrémet egyformán elosztjuk rajta. Erre újabb réteg eperzselé kerül, majd hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor a +1 kekszet elmorzsoljuk és a pohárkrémek tetejére szórjuk, citromfű, vagy mentalevelekkel díszítjük.
Amennyiben tortaként szeretnénk elkészíteni az adagokat háromszorosára növeljük.
A kekszeket miután összetörtük 50 g megolvasztott vajjal, vagy margarinnal elkeverjük és egy kisméretű tortaforma aljába nyomkodjuk egy kanál hátával.
Erre rétegezzük a gyümölcspürét és a zselatinos túrókrémet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése