KÁVÉS SÜTI ŐSZI GYÜMÖLCSÖKKEL



      Itt van az ősz, itt van újra... s bár még vágyódom a nyár melege, a hosszú estébe nyúló nappalok, a vidám strandolás, és a forró nappalokat követő fülledt éjszakák, valamint a teraszon kávézós reggelek után, már örülök az ősz kincseinek, a lassan színesedő lombok, a hulló süni-gesztenyék, a szőlő, a körte a lassan megjelenő birs, naspolya és persze a sütőtök hangulatának, ízeinek. No meg, hogy mindezeket  (a vadgesztenye kivételével :-) sütibe süthetem! 
Elsőként  egy nevében is őszi sütivel kezdem, mivel azonban a belevalók télen is megtalálhatóak, bátran lehet később is készíteni.

Hozzávalók
a tésztához:
50 g puha vaj vagy margarin
170 g tehéntúró
6 ek étolaj
4 ek tej
100 g kristálycukor
1 cs vaníliás-cukor
1 citrom reszelt héja
400 g finomliszt
1 cs sütőpor

a tetejére:
1 púpos ek nescafé
3 nagyobb körte
3 nagyobb savanykás alma 
fél marék szeder
4 egész tojás
250 ml tejszín
3-4 ek kristálycukor (a gyümölcsök édességétől függően)

A tészta hozzávalóit sima tésztává gyúrjuk.
A megmosott almát és körtét negyedekbe vágjuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
A szedret megmossuk papírtörlőn leszárogatjuk.

A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, tepsibe helyezzük úgy, hogy fél cm pereme is legyen. Meghintjük a nescaféval, elrendezzük rajta a gyümölcsöket.
A tojásokat a tejszínnel és a cukorral elhabarjuk és a gyümölcsökre öntjük.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt megsütjük.

     A képen   szereplő sütemény fél adagból készült          24 cm-es piteformában.

Lehet a hagyományos (nálam) pitetésztával is készíteni!

 

Finom gyümölcsös-kávés sütemény!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT