PÓRÉHAGYMÁS QUICHE, AVAGY A FRANCIÁK PITÉJE




   Akik figyelemmel kísérik konyhai kalandozásaimat, bizonyára észrevették, hogy némileg piteőrült vagyok. Mindenfélét pitébe gyömöszölök és különféle formákkal kísérletezem, hogy a külleme is változatos, ínycsiklandó legyen. Nos, a pite őrület az angoloktól terjed, én is onnan kaptam el, de ne tegyünk úgy, mintha ez csak a brit szigetek lakóinak sajátja lenne! Bizony-bizony a franciáknak is megvan a maguk pitéje quiche néven fut. A lényeg ugyanaz, az omlós tésztát különféle töltelékekkel látják el,de nem fedik a tetejét sem ráccsal, sem tésztalappal. A quiche-re kerülő feltétek oly változatosak lehetnek, mint az olaszok pizzáján. Én is készítettem már spárgával, sonkával, a mostani változat pedig póréhagymával készült. Imigyen: a tészta a szokásos pitetészta, csak sós változatban, mert ha van egy jól bevált alaptészta kár mással kísérletezni az azonos típusú sütiknél. Így most elmaradt a cukor szinte teljes egészében, csak fél kávéskanálnyi került bele a tejbe, amelyben az élesztőt megfuttattam, a zsiradék pedig teljes egészében sertészsír. Édes pitéknél is érdemes fele vaj, fele zsír változatot alkalmazni, pláne, ha margarint használunk, ugyanis sokkal jobb lesz a tészta állaga. Nem kell félni, az ízén nem érződik ki! 

Hozzávalók:
250 g sima liszt
125 g sertészsír
1 tojás sárgája
1 tk só
fél kávéskanál cukor
kevés tej
1 ek tejföl
fél tasak instant élesztő

Töltelék:
1 jókora póréhagyma, 2-3 ek olívaolajon megdinsztelve
400 ml főzőtejszín
2 egész tojás 
só, provanszi fűszerkeverék, kakukkfű ízlés szerint

A lisztet a sóval összeszitáljuk és a zsiradékkal elmorzsoljuk, közben az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap felhasználás előtt fél órával kivesszük, hogy magához térjen Ez alatt a póréhagymát megtisztítjuk és vékony karikákra szeleteljük, majd olívaolajon megfonnyasztjuk kevés sóval, hűlni hagyjuk.
A tésztát kinyújtjuk  és egy 26 cm átmérőjű pitesütőbe helyezzük egy kis tésztadarabkával a forma oldalához nyomkodjuk (azért így, hogy ne szakítsuk ki a tésztát). A szélen végiggördítjük a nyújtófát, ezzel levágjuk a túllógó fölösleget, hogy a tészta szép rendezett legyen.
Alufóliát terítünk rá, régi babszemekkel megszórjuk (hogy ne púposodjon föl, a babot azután félre tehetjük máskorra, vaksütéshez) és 10 percre 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
Közben a tojásokat a fűszerekkel és a tejszínnel elhabarjuk.
A tésztát kivesszük a sütőből, az alufóliát a babbal levesszük róla, ráterítjük a kihűlt hagymát és ráöntjük a tejszínes tojást.
Visszatoljuk a sütőbe kb 15-20 percre. Akkor vegyük ki, ha a tészta pereme már aranylik, de a tojásos massza még kissé lötyögős, mert hűlés közben fog szilárdulni.
A piteformát mindig nagy tepsire tegyük, mert így könnyebb lesz kivenni és ha netán a töltelék mégis kiszivárogna, nem fog ráégni a sütőre.



Ha kisebb adagot szeretnénk felezzük meg a tésztát és 22 cm átmérőjű piteformát használjunk, így a töltelékből is a fele kell. 
A tészta másik felét nyugodtan fagyasszuk le, jól bírja a fagyasztást és bármikor fölhasználható.


Tálaláskor mindenképpen tegyünk a tetejére valamilyen zöldsalátafélét, pl. galambbegy, vagy ruccola is jól illik hozzá én most bőséges bazsalikomlevelekkel tálaltam.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT