EPRES CSOKOLÁDÉTORTA AVAGY EGY ELMARADT SZÜLETÉSNAP MARGÓJÁRA





      Eddig sem dicsekedhettem azzal, hogy terveimet sikerült megvalósítani,de az idei születésnapom  végkép nem a tervek szerint alakult. Ünnepi vacsora, hétvégi buli és torta helyett bokatörés, részleges szalagszakadással, önállótlanság, és főképpen egyedüllét lett a végeredmény. Azonban úgy gondoltam, hogy ami elmaradt mégis bepótolható és bár a hosszú mozgásképtelenség kanapéhoz, illetve fotelhez szögezett,igyekeztem jövőbeni tervekkel kitölteni az időt. Végre  nagy nehezen eljutottam a piacra és már képes voltam alapvető dolgokat elvégezni egyedül is. Sokminden hiányzott a bezárt időszakban, nem csak menni, de sem varrni, sem pedig sütni főzni nem tudtam. Alig vártam, hogy végre habverőt, fakanalat ragadhassak. Az elmaradt születésnap bepótlása elsősorban a tűzijátékos torta megvalósítására koncentrálódott. Eperszezon lévén muszáj volt, hogy eperrel készüljön és számomra az igazi torta/sütemény elsősorban csokoládés, így viszonylag egyszerű volt a döntés. Epres csokoládétorta kell, hogy szülessen! ÉS úgy is lett!!



Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
200 g kristálycukor
140 g finomliszt
késhegynyi szódabikarbóna
3 evőkanál szódavíz
Lekvárhoz:
250 g eper
kristálycukor ízlés szerint (függ az eper édességétől)
1 púpos evőkanál Jam-fix
Krémhez:
200 ml Hullala tejszín
100 g 45 % kakaótartalmú étcsokoládé
Díszítéshez:
150 g eper tisztítva


A tojásokból  négyet szétválasztunk és a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Az ötödik tojást t egy tálba ütjük, hozzá a négy tojás sárgáját és a cukorral habosra keverjük. Azért jó ez a sorrend, mert így nem kell a habverőt külön mosogatni, mivel a fehérje után a sárgáját nyugodtan kikeverhetjük.
A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával és a kikevert tojáskrémhez adjuk, valamint a szódavizet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 22 cm-es átmérőjű tortaformát kivajazunk és lisztezünk (a lisztezést ne mulasszuk el, különben nem nől meg a piskóta, mivel a zsiradékos sütőformán visszacsúszik) és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 35 perc alatt megsütjük (tűpróba). Ha a tetejét már korábban jónak látjuk egy papírszalvétával takarjuk le.
Amikor kész, egy fakanállal támasszuk ki a sütőajtót és hagyjuk langyosra hűlni.
Amikor teljesen kihűlt  két lapba vágjuk. 

Az egyik felét becsomagoljuk és betesszük a fagyasztóba.
A másik felét megkenjük a friss eperdzsemmel, erre kenjük a csokoládékrémet, végül félbe/negyedbe vágott eperrel kirakjuk.
Az eperdzsemhez a megtisztított, megmosott epret egy lbosba tesszük, krumplinyomóval kissé összetörjük, 100 g  kristálycukrot összekeverünk 1 púpos ek. Jam-fix-el, majd az eperhez adjuk és forrástól számított 2 percig főzzük.
A csokoládét kisebb darabokra törjük és vízgőz fölött elolvasztjuk. A díszítésre szánt eperből 2-3 szemet kiveszünk és a megtisztított megszárított eperszemeket félig megmártjuk a csokoládéban rácsra tesszük megszáradni. 
A Hullalát elkezdjük fölverni és amikor már lágy csúcsokat vet, hozzácsorgatjuk a csokoládé 90 %-át és tovább keverjük. 
A maradék csokoládéhoz kb 20 g RAMA margarint keverünk  és az összeállított tortát megcsorgatjuk a 
csokoládéval
 és a csokiba mártott eperszemekkel díszítjük.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT