ŐSZIBARACKOS GRILLÁZSTORTA
A recept egy nagyon régi Magyar Konyhából származik. Volt idő, amikor gyakran sütöttem, de valahogy az utóbbi 6-8 évben nem került elő. Édesanyámat megkérdeztem, milyen tortát szeretne születésnapjára, ezt kérte. Így újra elővettem. Nem túl bonyolult, de a tortalap sütésnél figyelni kell nem csak a megfelelő sütésre, de a tészta keverésénél, hogy a fehérjehab ne törjön össze, hiszen szárazanyag nem sok van benne, a tészta megfelelő állagáért a tojáshab felel. Azonban érdemes elkészíteni, különlegesen finom tortát kapunk a végén!
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
6 ek kristálycukor
2 ek rétesliszt
3 ek darált dió
1 ek cukrozatlan kakaópor
késhegynyi sütőpor
Krémhez:
1 egész tojás
2 tojássárgája
1 cs vanillincukor
100 g kristályukor
200 g RAMA
Grillázshoz:
150 g kristálycukor
100 g durvára tört dió
pár csepp ecet
fél doboz őszibarack konzerv
A tojások habját keményre fölverjük, hozzákeverjük óvatosan a sárgákat, valamint az összeszitált szárazanyagokat.
Sütőpapírral bélelt közepes tortaformában sütjük, úgy mint a piskótát. A formában hagyjuk kihűlni.
A grillázshoz egy teflonserpenyőben a cukrot kevergetés nélkül lassan fölolvasztjuk, hozzáadjuk a diót és az ecetet, 1-2 percig kevergetve tovább pirítjuk. Egy tálcára folpackot terítünk, amelyet beolajoztunk, arra borítjuk és ott hagyjuk kihűlni.
A tojást és a két tojássárgát a kétféle cukorral vízgőz fölött sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni, majd habosra keverjük a margarinnal.
A grillázst dupla nylonzacskban sodrófával apróra törjük.
2 maréknyit félreteszünk, a többit a krémez keverjük.
A tortalapot kettévágjuk, a krém kissé több mint felével megtöltjük a többivel a kész tortát bevonjuk a félretett grillázstörmelékkel megszórjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése