BORSOS CSIRKE

      


     Ismét egy remek csirkeétel, most vörösborral és frissen tört borssal. És ez fontos! Nem darálóban tekert, a lényeg, hogy az egész borsszemeket mozsárban durvára törjük. Ez adja a vörösborral a csirke alapízét. Ne aggódjunk a bor miatt, mivel, mivel a sütés során az alkohol teljesen elpárolog belőle, íg gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják!


Hozzávalók:
(2 személyre)

2 csirkecomb, 2 csirkeszárny
1 ek egész bors mozsárban durvára törve
300 ml száraz vörösbor
kis fej vöröshagyma finomra vágva
1 nagyobb cikk fokhagyma összezúzva
2 ek étolaj
1 szem szegfűszeg
1 kisebb babérlevél
kevés víz
2 ek liszt



A megmosott, szárazra törölt csirkecombokat bedörzsöljük sóval. Beletesszük egy fedeles jénai edénybe (én öntöttvas lábosban szoktam készíteni), megszórjuk a borssal és ráöntjük a bor kétharmadát. Lefedjük és 30 percet állni hagyjuk (Nem többet!). 
Ezalatt az olajon a vöröshagymát és fokhagymát megfonnyasztjuk, felöntjük a maradék borral, beletesszük a szegfűszeget, babért és jól kiforraljuk, majd ráöntjük a borsos-boros csirkére. Visszafedjük és betesszük az előmelegített sütőbe.
Másfél óra alatt (gázsütő 6-os fokozat) puhára párolódik, ekkor levesszük a sütőedény fedelét az alatta lévő mártásra rászórunk 2 ek. lisztet, elkeverjük, ezután fedő nélkül visszatoljuk a sütőbe és 15 perc alatt megpirítjuk.
Sülés közben figyeljük, ha kell kevés vízzel pótoljuk a folyadékot, le ne égjen a hús.
Köretnek leginkább a sült burgonya illik hozzá. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT