ŐSZ PITÉBE SÜTVE


   Minden évszaknak megvan a maga szépsége és én mindegyikbe bele tudok szeretni gondolkodás nélkül. A tél hideg, ropogó fehérségébe, amelyet a fények és illatok tesznek meghitté baráti beszélgetések, szerelmes összebújás vagy jó könyv mellett.  A tavasz nyiladozó sejtelmes ígérete, a friss színek, egyre vígabb madarak dala, és a megújuló élet csodája éppen úgy elvarázsol, mint a nyár pompás ragyogása a hosszú nappalok, forró éjszakák, a ragyogó vízpart fuvallata, s a gyöngyöző, hideg italok, amelyek párát lehelnek a poharakra, hogy a meleget segítsenek elviselni nekünk. S persze az ősz ragyogó napsugarai, amelyek megcsillannak a színesedni kezdő leveleken, s a nyár  búcsúzását hirdető gyümölcsök gazdagságával igyekszenek elbűvölni. 
      Az idei évben eddig már úgy tűnik több pitét sütöttem, mint az utóbb 10 éveben, gondoltam tegyünk új próbát, s a megérkező ősz buja ízeit igyekeztem pitébe zárni ezen a hétvégén, úgy tűnik nem sikertelenül. 

Hozzávalók:
250 g sima liszt
125 g RAMA
1 tasak instant élesztő + kevés tej
30 g kristálycukor
1 tojás sárgája
1 púpos ek. tejföl

Töltelékhez:
2 nagyobb körte
2 őszibarack vagy nektarin
10-12 szem szilva
4 púpos ek. étkezési keményítő
1 ek. barnacukor
fél lime reszelt héja, leve ízlés szerint
fél marék dió durvára törve



A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk és legalább egy órát pihentetjük, vagy éjszakára a hűtő aljába tesszük.
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk és apróra vágjuk, de nem hámozzuk meg. Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval.
A tésztát két részre vágjuk, az egyik legyen nagyobb. A nagyobbat kerek lappá nyújtjuk, hogy a formába helyezve, kb. 2 cm magas peremet adjon. ( 24 cm átmérőjű tortaformát használjunk)  Előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Hogy a felpúposodást elkerüljük helyezzünk a tésztára sütőpapírt és szórjunk rá egy telemarék babot.  Ezután a sütőpapírt babostól kivesszük (a babot hűtsük ki és zárjuk üvegbe még több elősütéshez is felhasználhatjuk) és a tölteléket rásimítjuk, majd a kisebb tésztából kinyújtott lappal befedjük. (Ha kimaradt némi tészta, készíthetünk belőle díszítést a pitére.)
A tetejét egész felvert tojással kenjük meg és közepes tűznél kb 25-30 perc alatt  megsütjük.
Ne felejtsünk el a tészta közepére kereszt alakban ollóval kis nyílást vágni, hogy a gőz távozhasson, mert különben kireped, mint az enyém! 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT