KARFIOL KIS OLASZOS BEÜTÉSSEL



  Szeretem a karfiolt. Főleg amióta a hagyományos zöldséges karfiollevest, rántott karfiolt és hússal rakott karfiolt sikerült meghaladni. Először, vagy 20 évvel ezelőtt a csőben sütött karfiol volt az első kitörési pont, de azóta már sokféle változatban készítem. Ez a sült karfiol Jamie Oliver Brokkolis  sült karfioljának átirata. Nem csak azért, mert a brokkolit nem kedvelem, hanem mert megint előállt a "Mi is van itthon?" eset. Ez a karfiolétel gyorsan elkészíthető és egyaránt a alkalmas köretnek, vagy akár főételnek is.

 Hozzávalók:
Egy kis karfiol tisztítva, rózsáira szedve
100 g vaj/margarin
4 ek finomliszt
500 ml tej
kevés bors és só
50 g füstölt sajt reszelve

Tetejére:
1 kisebb szelet szikkadt kenyér
2 ek olivaolaj
30 g tisztított mandula

A karfiolt zubogó sós vízbe tesszük és puhára főzzük, majd szűrőkanálban lecsorgatjuk. Beletesszük egy tűzálló tálba.
A vajat egy lábosban felolvasztjuk és hagyjuk, hogy a víz elpárologjon belőle, majd rászórjuk a lisztet és kissé megpirítjuk. A tejet fölmelegítjük és apránként hozzáadjuk folyamatos keverés közben, majd visszatesszük a tűzre, sózzuk, borsozzuk és a besamelt nem túl sűrűre főzzük. Beleszórjuk a reszelt sajtot és elkeverjük. Ráöntjük a karfiolra.
A szikkadt kenyeret egy befőttesüvegbe tördeljük, meglocsoljuk az olajjal és rászórjuk a mandulát, majd botmixerrel összedaráljuk. A keveréket rászórjuk a besameles karfiol tetejére.
Forró sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a morzsa a tetején megpirul.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT