ÁFONYÁS TRÜFFELTORTA SÜTÉS NÉLKÜL

  

   Harminc fok melegben nem különösebben érez ingerenciát az ember lánya arra, hogy bekapcsolja a sütőt. Viszont sütit nyáron is kell enni, hiszen itt pompáznak orrunk előtt a csodás gyümölcsök, szinte könyörögve, hogy kerüljenek bele valami finom süteménybe.  
Ez alkalommal egy régebbi ötlet került elő, kekszes alapú trüffeltorta képében. Az eredeti receptben a sűrű, intenzív csokoládékrém tetejét fahéjjal hintjük meg, ám ennek inkább karácsonyi, de legalábbis őszi hangulata van, ezért valami gyümölcs hozzáadásán kezdtem gondolkodni. Miután tegnap nagyobb mennyiségű áfonyát szereztem be, adódott a gondolat, hogy egy része máris társuljon a csokoládéhoz, szorosabb barátság szövődése érdekében.

Amint alább is látszik, ez egy szoros barátság lett!

Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
250 g darált keksz
150 ml forralt tej
30 g RAMA margarin
100 g porcukor
1 púpos ek cukrozatlan kakaópor

A trüffelkrémhez :
100 g 45 %-os kakaótartalmú étcsokoládé
100 g tejcsokoládé
30 g RAMA margarin
150 ml HULALA tejszín

A zseléhez:
fél marék kékáfonya
500 ml áfonyaszörp (jó helyette a szederszörp is)
150 ml víz
cukor és citromlé ízlés szerint
3 csapott ek zselatinpor

A kekszet a cukorral és kakaóporral összeszitáljuk, közben a tejet a margarinnal meglangyosítjuk, hogy összeolvadjanak, majd összegyúrjuk, egy piteformába nyomkodjuk és betesszük a  hűtőbe, hogy megszilárduljon, úgy fél óra alatt.
Közben a kétféle csokoládét apróra törjük és a margarinnal vízgőz fölött fölolvasztjuk. A Hulalát meglangyosítjuk és apródonként, összekeverjük őket. Amikor már majdnem kihűlt, belesimítjuk a pitébe, majd újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe.
Ezalatt elkészítjük a zselét.
A vízhez adjuk a szörpöt és ízlés szerinti cukrot és citromlevet. Egy kis tálkába kiveszünk belőle annyit, hogy a zselatint elkeverhessük benne. A maradék szirupot föltesszük főni az áfonyával. Amikor egyet forrt, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a zselatinos keveréket, majd ismét fölforraljuk. Amikor már kihűlt és elkezd kocsonyásodni, csak akkor simítsuk rá  csokoládékrémre.
Egy éjszakára tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjen!
Tálaláskor citromfű, vagy mentalevéllel díszítsük!

Készíthetjük úgy is, hogy egy telemarék áfonyából, kevés cukorból és némi pektinből friss lekvárt főzünk, ekkor a kekszes alapra kerül az áfonyalekvár és erre jön a trüffelkrém!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT