MOJITO SÜTI



      Kinyitottam a hűtőszekrényt, hogy szétnézzek mit kellene/lehetne sütni. Valami egyszerűt. És igen, megint volt, ami kissé kallódott és látszott rajta, hogy ez utolsó lehetőség a fölhasználásra, mert 1-2 nap múlva már csak az enyészeté lehet. Nem tudom, de vannak dolgok, amelyeket megveszek, hogy megfőzöm/sütöm, mégsem kerül sorra és ottmarad. Na ilyenkor jön a fönti eset, ha  nem akarom szemétre dobni (márpedig engem úgy neveltek, hogy ételt nem dobunk ki) föl kell használni.  Szóval 3 lime és egy pohár natúr joghurt szomorkodott a hidegben.
Némi hezitálás után úgy döntöttem egy régebbi citromos süti receptet gondolok újra. Cítrom helyett lime, és ha már lime, akkor mojíto! Menta mindig virít az ablakban, így  már semmi nem állt a megvalósulás útjába.

Hozzávalók:
3 lime lereszelt héja 
másfél lime leve 
3 nagy ág menta
150 g vaj/margarin olvasztva, visszahűtve
150 g cukor
180 g finomliszt
1 tk sütőpor
3 egész tojás
csipet só
1 ek barnacukor

Joghurtkrémhez:
1 natúr joghurt
kisebb ág menta levelei apróra vágva
fél ek barnacukor
fél lime reszelt héja

A vajat mikróban fölolvasztjuk, majd hagyjuk visszahűlni (ez fontos, mert ha melegen adjuk a tésztához süléskor sűrűvé és gumiszerűvé válik)
A mentaágakat megmossuk, leitatjuk papírtörlőn, majd porcelánmozsárba tesszük, rászórjuk a barnacukrot és jó alaposan átdörzsöljük, hogy a menta íze kijöjjön. A limlevet ráöntjük és hagyjuk állni.
Közben a tojásokat a cukorral és a limok lereszelt héjával habosra keverjük, majd fölváltva adjuk hozzá a vajat és a sütőporral és sóval összeszitált lisztet, végül a mentás lime levet szitán átszűrve.
Tovább keverjük, majd végül egy fél marék összevágott mentalevelet is keverünk hozzá.
Egy 22 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt terítünk, a sütőt közben előmelegítjük. A tésztát a formába simítjuk és közepes tűzön tűpróbáig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt a joghurtkrém hozzávalóit összekeverjük. Tálaláskor külön tálkában kínáljuk, mindenki tetszése szerint tehet a süteményhez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT