ISMÉT EPERSZEZON!


    Szeretek szezonális alapanyagokkal sütni-főzni. Ahogy múlik a tél és ürül a kamra, fagyasztó, egyre inkább vágyom az első friss zöldségre, gyümölcsre. Az eper mosolyog ki elsőként  zöld levelei közül, hívogatóan csábítva friss édes ízével-zamatával. Nem csak hagyományos módon, csak úgy elmajszolni, de bármilyen étkezéshez, változatos formában való elkészítésre is. Lehet sütni, salátába tenni, megfőzni, krémekbe, fagyiba keverni, pezsgőbe pürésíteni. Szóval ezerféleképpen. Most egy egyszerű sütivel rukkolok elő.
Az alaprecept nagyi málnatortája. No de miért ne lenne ez jó eperrel is??

Hozzávalók:

4 egész tojás
1 tojás sárgája
200 g porcukor
240 g finomliszt
200 g puha vaj/margarin
pici só
csipet sütőpor
1 vaníliás cukor
400 g tisztított félbevágott eper
1 citrom reszelt héja
2 ek szódavíz

Tetejére:
1 púpos ek kristálycukor
1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
1 tk víz

A tojásokat szétválasztjuk, 4 fehérjét kemény habbá verünk. A puha vajat habosra keverjük a cukrokkal és a citromhéjjal. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy-egy kanál lisztet, majd a szódát és a többi lisztet, amelyet előzőleg összeszitáltunk a sütőporral és sóval. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
Lisztezett-zsírozott tortaformába simítjuk és a tetejét kirakjuk az eperrel.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, 24 cm-es átmérőjű formában sütjük.

Közben a kristálycukrot, kakaóport és vizet egy lábosban elkeverjük és kis lángon addig melegítjük kevergetve, amíg a cukor föloldódik. Vigyázzunk, ne égjen le.
A kihűlt sütemény tetejére csorgatjuk csíkokban és hagyjuk rádermedni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT