RÉPATORTA AVAGY HOGYAN KERÜL NYÚL A HÚSVÉTHOZ
Húsvétra nem szoktam sokfélét sütni. Az utóbbi időben leginkább a francia Choco-coco süti (róla majd későbbiekben, ha sütök) és a répatorta szokott váltakozni. A répatorta receptem is egy régi alaprecept, amelyet többféle kiegészítővel (krém, csokoládé egyéb hozzávalók) és formában szoktam variálni. Az idén úgy döntöttem tortaformában készül tetején csokoládémázzal.
A tortát, mivel ez egy remek elállós fajta, (már ha van ideje állni) már pénteken megsütöttem, akkor kezdtem gondolkodni, mivel is díszítsem a tetejét. Eredetileg kicsi marcipán répákra gondoltam, azonban hiába kerestem, sehol nem kaptam és most nem volt ingerenciám kis répákkal molyolni. A készen kapható marcipán figurák közül pedig kizárólag a nyúl, mellső lábai között egy sápadt hímes-tojással tűnt elfogadhatónak. Így kiválasztottam ezt a kissé ijedt arcú tétova szemű nyulat, gondolván, hogy a nyúl szereti a répát, így csak jó lesz a répatortára is.
Hozzávalók:
2 egész tojás
1 csésze liszt (a csésze 250 ml-es)
1 csésze kristálycukor (fele barnacukor)
120 ml étolaj
3 nagyobb sárgarépa lereszelve (nagy lyukú reszelőn)
70 g dióbél darabosra törve
1 cm friss gyömbér reszelve
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
csipet só
kb 100 ml szódavíz
1 narancs reszelt héja
fél narancs leve
A tojásokat a cukorral és narancshéjjal habosra keverjük. A lisztet a fahéjjal, sóval, sütőporral, szódabikarbónával összeszitáljuk. A kikevert tojásokhoz adjuk a liszt felét a narancslevet és az olajat, majd a robotgéppel tovább keverjük. Ekkor hozzáadjuk a répát, gyömbért maradék lisztet, narancslevet és a szódavizet és egy nagy fakanállak alaposan összekeverjük. Végül a durvára tört diót is elkeverjük benne.
Egy közepes méretű tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a tésztamasszát a formába öntjük.
Előmelegített sütőben először 200 fokon nyolc percig sütjük, majd a tüzet mérsékeljük és kb további 40-45 perc alatt készre sütjük.
Amikor kicsit hűlt, a tortaformát kikapcsoljuk és a süti aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy deszkalapon hagyjuk kihűlni.
Én most egyszerű csokimázzal öntöttem le a tetejét 70 g 45%-os étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztottam és 2 evőkanálnyi étolajjal elkevertem.
Lehet azonban mascarponés narancskrémet halmozni a tetejére, vagy a tésztába étcsokoládé darabokat keverni. Muffinsütőben is kiválóan süthető és az adalékok csak fantáziánktól függnek.
Végül a tetejére ültettem az ijedt nyuszit.
Hát így került a nyúl a húsvéti ünnephez.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése