MÉG MINDIG ALMÁSPITE





  Almáspite nélkül nem lehet élni. Szerintem. Anyai nagymamámnál (karácsonyt kivéve) nem is emlékszem más süteményre. Nála puha vastagabb kelt típusú tésztából készült, a töltelék bőségesen meg volt szórva fahéjjal és mindig rombusz alakúra vágta fel. Én a vékonyabb ropogósabb, linzeres tésztát kedvelem és szeretem kicsit mindig megújítani. Készült már hagyományos formában, a töltelék reszelve, vagy vékonyra szeletelve, kockákra vágva, dinsztelve. Mazsolával, dióval megszórva, gyömbérrel, angol módon kerek tortaformában vastag almatöltelékkel, franciásan bőven karamellesre dinsztelve. Most kerek piteformában rácsozva, somlekvárral készítettem.
Hozzávalók
egész adag tésztához:
500 g finomliszt
250 g RAMA margarin
1 tasak élesztő + pici tej egy teáskanál cukorral
3 ek tejföl
2 tojás sárgája  + 1 a kenéshez
csipet só
100 g cukor

Fél adag töltelékhez 
5 nagyobb savanykás alma, savasságtól függően cukor, kevés fahéj, somlekvár.

A tejben az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az összes hozzávalóból gyorsan rugalmas tésztát gyúrunk, majd legalább egy órára letakarva langyos helyen pihentetjük. (Én legtöbbször előző este gyúrom össze és a hűtőben áll másnapig, amíg munkából hazajövök. Akkor kiveszem és hagyom hogy a szobahőmérsékleten magához térjen, ezután ugyanúgy használható, mintha csak egy órát állt volna.)
Ezalatt az almákat megtisztítjuk kimagozzuk és  vékony szeletekre vágjuk. Ezután az almatöltelék felét egy lábosban kevés vajon a cukorral megpároljuk. Amikor lehúzzuk a tűzről megszórjuk őrölt fahéjjal és hozzákeverjük a többi almát. Így lesz kellőképpen szaftos, mert a vékony szeletekből dinszteléskor elpárologna a víz és száraz lenne a töltelék, míg ha nem dinszteljük meg eláztatja a vékony tésztát.
A pitetésztát egy nagyobb és egy kisebb részre osztom. A nagyobb darabot folpackon, kerekre kinyújtom, akkorára, hogy a piteformán bőven túl lógjon. A folpackkal együtt fölemelem és belefordítom a piteformába, majd a maradék tésztából egy kis golyót lecsippentek és ezzel nyomkodom a forma hullámos oldalához a tésztalapot, így nem fog kiszakadni és szépen illeszkedik majd a forma mintájához. A forma tetején végiggörgetem a   sodrófát és ezzel le is vágtam a túllógó részeket. A tészta alját megkenem a somlekvárral és beleöntöm az almatölteléket. 

A maradék tésztából tíz darab 1 cm széles csíkokat készítünk a piténk tetejére. Öt darabot szépen elhelyezünk a töltelék tetején és minden másodikat feléig visszahajtjuk. Közepére átlósan elhelyezünk egy tésztacsíkot és ráhajtjuk a két felhajtott csíkot, majd így folytatjuk, amíg elkészül a rács. Egy tojássárgáját kevés vízzel felverünk és a rácsot megkenjük vele, vigyázzunk, hogy a töltelékre ne kenjünk. Barnacukorral meghintjük és forró sütőben kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

A képen látható sütemény fél adag tésztából készült, kb 22 cm átmérőjű piteformában.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT