BANÁNKENYÉR
Ha beteg az ember lánya, jönnek a barátnők látogatni és hoznak mindenféle földi jót, amivel a szegény szenvedőt visszaterelhetik az életbe. Amennyiben az emésztőrendszered is besokallt a baktérium-vírus-antibiotikum kombótól nehezen megy az evés is, bármilyen finom, egészséges dolgokat hoznak. Így felhalmozódik ez-az, nálam többek között a banán. Ha nem akartam megvárni, amíg végérvényesen tönkremegy és magától elmászik a kredencen lévő tálból jobbnak tűnt kezdeni vele valamit. No hát én ezt kezdtem. Többek közt.
Hozzávalók:
100 g pehelymix szárazon illatosra pirítva, kávédarálón ledarálva
150 g finomliszt
1-1 kávéskanál szódabikarbóna és sütőpor
fél kávéskanál őrölt fahéj
110 g barna cukor
1 kávéskanál vaníliaaroma
2 egész tojás
100 g natur joghurt
50 ml olaj
2 nagyobb puha banán
Fél marék durvára tört dió
Fél marék durvára tört dió
A cukrot a tojásokkal kikeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, vaníliaaromát olajat és 2 kanálnyit a lisztből és tovább keverjük, majd a többi hozzávalót is és jól kikeverjük robotgéppel.
Egy hosszúkás kenyérformát (kb 25 cm hosszú, 7 cm mély 11 cm széles) kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát előmelegített sütőben közepes tűznél kb 50-60 percig sütjük. Tűpróba!
Finom, egészséges sütemény, reggeli kávé mellé kiváló!
Mivel még maradt banán, banánlekvár is készült. Egy lábosba tördeljük a meghámozott banánokat krumplinyomóval összenyomjuk, kevés cukorral meghintjük, meglocsoljuk citromlével és némi vizet öntünk alá, majd föltesszük főni. Amikor rotyogni kezd, hozzáadunk dzsemfixet és kb 5-8 percig főzzük. Forrón üvegekbe szedjük, ha kihűlt tartsuk hűtőszekrényben!
A mennyiségek a rendelkezésünkre álló banántól és ízlésünktől függnek!
A banánkenyérrel együtt kissé túlzás, de nyugodtan lehet banánt banánnal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése