RETRO CSOKiTORTA

      


   Édesanyám születésnapjára egy igazi hagyományos csokoládétortát sütöttem. Csak semmi bonyolítás. A piskóta nagymamám receptje (már szerepelt az áfonyás csokoládétortánál is) a krémet magam kísérleteztem ki szerintem az egyik legfinomabb vajas-főzött krém.

Hozzávalók:
5 tojás
200 g kristálycukor
140 g finomliszt
késhegynyi szódabikarbóna
3 evőkanál szódavíz
(Amennyiben még csokoládésabbra akarjuk, a kimért lisztből vegyünk ki 2 evőkanálnyit és ugyanennyi kakaóporral helyettesítsük. A torta tetejét pedig miután bekentük krémmel öntsük le csokoládémázzal.)

A krémhez:
300 ml tej
2 púpos ek liszt
1 tasak vanillincukor
1 szelet étcsokoládé
1 púpos tk nescafe
180 g cukor
180 g puha RAMA
3 tk cukrozatlan kakaópor
pici só (ez kiemeli a csokoládé ízét)


A tojásokból  négyet szétválasztunk és a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Az ötödik tojást t egy tálba ütjük, hozzá a négy tojás sárgáját és a cukorral habosra keverjük. Azért jó ez a sorrend, mert így nem kell a habverőt külön mosogatni, mivel a fehérje után a sárgáját nyugodtan kikeverhetjük.
A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával és a kakaóval, majd a kikevert tojáskrémhez adjuk, valamint a szódavizet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 22 cm-es átmérőjű tortaformát kivajazunk és lisztezünk (a lisztezést ne mulasszuk el, különben nem nől meg a piskóta, mivel a zsiradékos sütőformán visszacsúszik) és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 35 perc alatt megsütjük (tűpróba). Ha a tetejét már korábban jónak látjuk egy papírszalvétával takarjuk le.
Amikor kész, egy fakanállal támasszuk ki a sütőajtót és hagyjuk langyosra hűlni.


Amikor teljesen kihűlt  három lapba vágjuk. A tetejét tegyük az aljának és az alja legyen a legteteje, mert az a legsimább.

A krémhez 
a tejben elkeverjük a vanillincukrot, sót és a lisztet majd föltesszük főlni. Amikor forrni kezd lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a csokoládét és a nescafét, majd visszatesszük és sűrű krémmé főzzük. Félretesszük hűlni. Közben a cukrot a margarinnal és  kakaóval kikeverjük, majd a kihűlt főzött krémmel habosra keverjük.
A tortát a krémmel megtöltjük és bevonjuk.
A mostani csak egy fél adagból készült, a tetejére fél dióbelet tettem díszítésnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT