HUSZÁRGOMB

    Ez az aprósüti, amelyik egyszerű is, meg nem is! Amíg a tésztát összedobod, semmi baj nincs vele a formázása macerás kissé, mivel rendkívül parázs, omlós, nehezen áll össze, ráadásul még lyukat is kell fúrnod a tésztagolyócska közepébe, amit van, hogy nem él túl, mert szinte atomjaira hullik szét. Szóval kissé munkás a vége felé, de finom és jópofán néz ki. Kétévente neki is futok így karácsony tájékán.


Hozzávalók:
150 g sima liszt
100 g hideg RAMA
1 tojás sárgája
1 tasak vaníliás cukor
50 g cukor
40 g darált mogyoró (dió, vagy lehet mandula is)
Valamilyen pikáns lekvár, inkább híg legyen.

A hozzávalókat robotgépbe tesszük és a késes betéttel pár perc alatt morzsalékosra dolgozzuk. 
Egy hideg fémtálba borítjuk és kézzel gyorsan tésztagolyóvá formázzuk. 
Éjszakára pihenni hagyjuk a hűtőszekrényben egy nylonzacskóban.
Másnap kivesszük, hogy szobahőmérsékletűvé melegedjen, majd nagyjából egyforma darabokat csipkedünk ki belőle és a tenyerünkben 2,5 cm átmérőjű gömbökké nyomkodjuk. A gömböcskéket jól a tenyerünkbe szorítjuk és egy fakanál végével kis lyukat nyomunk a tésztagolyó közepébe.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megtöltjük lekvárral. Ezt lehet kávéskanál segítségével, de nekem leginkább a tortadíszítő (az amelyik úgy néz ki, mint egy fecskendő) vált be. Forró sütőben pár perc alatt világossárgára sütjük. Ne aggódjunk, ha lesznek olyanok amelyek sütéskor megrepednek. 
Akkor se aggódjunk, ha már a fakanálvég gyömöszölésekor repedni kezd, sőt ne is vagdossuk a falhoz! Zsíros nehezen távolítható el és drága a mogyoró (a mandula és a dió is), a tojásról nem is beszélve!
Egyébként Nigellától és Jamie Olivertől megtanultam, hogy a házi sütiben az a jó, hogy házinak is néz ki! Jajj! Gordon Ramseyt kifelejtettem, nehogy megsértődjön, ki tudja hátha olvassa a blogomat!!!!

Mindenkinek Jó sütést és áldott Karácsonyt kívánok sok szeretettel!!!



Fémdobozban jól eltartható.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT