PÁCBAN HAGYOTT CSIRKESZÁRNYAK

   

    Ismét egy gyors csirke étel (akár vasárnapra is). Már két éve is van, hogy egy karácsonyi főzőműsorban Gordon Ramsay egy csodás sültet készített (amit azóta már többször is megsütöttem) lapocka előre bepácolva. Ha van egy jóféle pácunk máris könnyebb lehet a főzés,legfeljebb a hús ízéhez illő hozzávalókon lehet módosítani. Ez a pác azonban úgy, ahogy van, nem csak sertésre, csirkére is nagyszerű. Az arányok a pácolandó hús mennyiségétől függnek.

Hozzávalók:
14 db csirkeszárny tisztítva
1 dl olívaolaj
3 tk só
4 tekerésnyi frissen őrölt bors
5 duci gerezd fokhagyma reszelve, vagy préselve
1 tk kakukfű
2 ek barnacukor
3 ek pirospaprika (ha lehet füstölt)

A pác hozzávalóit egy nagyobb nylonzacskóba tesszük, összekeverjük. Beletesszük a csirkeszárnyakat, a zacskót egy másikba is beletesszük, hogy a szárnycsontok nehogy kiszúrják a tasakot -,  a száját bekötjük és a szárnyakat a páccal jól összeforgatjuk. (Ebben az a jó, hogy sem a kezünk, sem pedig az edény nem lesz maszatos. Ráadásul  a hűtőszekrénybe kerülése előtt amúgy is le kellene fóliázni.) Az egészet egy tálba tesszük és a hűtőben hagyjuk pihenni a másnapi felhasználásig.
A sütőt előmelegítjük, egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, ebbe borítjuk bele a zacskóból a csirkeszárnyakat, majd elrendezzük úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Betoljuk a forró sütőbe. 40 perc alatt ropogós pirosra sütjük, félidőben a csirkeszárnyakat egy nagy csipesz segítségével megforgatjuk.

A képen látható pecsenyéstál dédnagymamámtól maradt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT