"CSAK" EGY KUGLÓF

   
       Mindenkinek kell egy kuglóf recept, amit csak úgy előkap és sitty-sutty, megsüti. Reggelire, uzsonnára tea, kávé vagy kakaó mellé. Lehet magában, valami fonom házi dzsemmel, mézzel. Kényeztető, otthonos és egyszerű. A hétköznapokat ünneppé varázsolja, az ünnepeket megkoronázza. Íze nem hasonlítható egyetlen boltihoz sem. Elkészítése egyszerű. Amikor sül és illata belengi a lakást, az maga az otthon illata. Sokféle receptet kipróbáltam, de egyik sem volt az igazi, száraz volt, bonyolult, stb. Ez azonban egy elronthatatlan kuglóf recept Stahl Jucitól. Már annyiszor sütöttem, hogy nem is tudom megszámolni. Hát íme:
Hozzávalók:
500 g liszt
300 ml tej
1 tasak instant élesztő
120 g porcukor
pici só
1 citrom reszelt héja
3 tojás sárgája
100 g vaj
100 g mazsola (1 evőkanál Rum)

A tejet meglangyosítjuk és kb 100 ml-t kiveszünk belőle, egy kanálnyit a porcukorból hozzáteszünk és beleszórjuk  az élesztőt, majd hagyjuk felhabosodni, a mazsolát felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi és hozzáadjuk a rumot, félretesszük.
Közben a lisztet a csipet sóval és a cukorral elkeverjük egy nagy tálban, hozzátesszük a tojások sárgáját. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a többi tejet, a citrom reszelt héját és egy fakanállal összedolgozzuk, majd kézi robotgéppel elkezdjük kidolgozni. Amikor már  kezdenek látszani a gluténszálak benne hozzáadjuk a nagyon puha, majdnem folyós vajat és kidagasztjuk. Letakarjuk és langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni. Eközben a mazsolát lecsöpögtetjük és egy jókora kuglófsütőt kivajazunk és kilisztezünk.
Amikor már szépen megkelt kiborítjuk a tálból, gyengéden beledolgozzuk a mazsolát (ha korábban adjuk hozzá sokkal lassabban fog kelni)
Beletesszük a kuglófformába és legalább egy fél órát  letakarva kelesztjük, amíg ismét duplájára nől.
Előmelegített sütőben  kb 30-35 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, vászonkendővel letakarva. Így a gőz nem párolog el belőle, és nem szárad ki hamar. Amikor kihűlt tálra borítjuk és gazdagon meghintjük porcukorral.

(A képen látható egy fél adagból készült mindent felezek ekkor, de két tojássárgáját teszek bele. Az én kuglófsütőmben a teljes adag nem fér el.)


 Készíthetjük duplacsokis változatban is, ekkor 450 g liszthez 50 g cukrozatlan kakaóport adunk, narancshéjra cseréljük a citromhéjat és mazsola helyett 100 g durvára tört étcsokoládét teszünk bele. A hatás kedvéért porcukor helyett olvasztott csokoládét csorgatunk rá!!      
És egész adagból a csokis változat.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT