KÖRTÉT KÖRTÉVEL

Körtés süti csoki csíkokkal


Szeretek sütésnél és főzésnél szezonális alapanyagokat használni. Most körte szezon van (többek közt), így persze, hogy mostanában körtével készült sütik (is) készülnek.

Hozzávalók:
4 nem túl puha körte
200 g puha vaj vagy margarin
180 g cukor
1 vaníliáscukor 
4 egész tojás + 1 tojássárgája
fél citrom reszelt héja és leve
240 g finomliszt
1 evőkanál szódavíz
teáskanálnyi sütőpor
30 g étcsokoládé+ 1 ek tejszín

A körtéket megmossuk, szárazra töröljük. Négyfelé vágjuk, magházukat eltávolítjuk és a darabokat hosszában bevágjuk, úgy, hogy ne essenek szét. A fél citrom levével megöntözzük, félretesszük.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral.
A vajat a cukrokkal és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd a tojások sárgáját a liszttel felváltva hozzáadjuk végül a szódavizet és jól kikeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és a tésztamasszába forgatjuk.
Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenünk vajjal és belisztezzük. A tésztamasszát a sütőformába simítjuk. majd a lecsöpögtetett körtékkel kirakjuk.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon aranyszínűre sütjük (Tűpróba!) kb. 45-50 perc alatt. A tortaformában hagyjuk kihűlni. 
A csokoládét darabokra törjük és a tejszínnel összeolvasztjuk. A kihűlt süteményre csíkokat húzunk belőle.

Kávé és tea mellé is kiváló!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT