KÓKUSZ ÁLOM

  
     Vendégeket vártam, valami különlegeset akartam készíteni, amivel nincs sok pepecselés. Gondoltam legyen üde és édes, bűnösen jó. Sikerült!
A piskóta nagymamám receptje, már szerepelt a márciusi áfonyás csokoládétortánál. Most csak egy fél adagból sütöttem, mivel tészta csak a torta aljára került.

Hozzávalók egy egész adag piskótához:
5 tojás
200 g kristálycukor
140 g finomliszt
késhegynyi szódabikarbóna
3 evőkanál szódavíz
(Fél adaghoz természetesen mindent felezünk, még a tojást is!)

Tetejére:
negyed üveg házi meggydzsem
200 ml HULALA tejszín
3-4 ek porcukor
ízlés szerint kókusz aroma (szerintem fél üvegnyi)
2-3 (házi) kókuszcsók


A tojásokból  kettőt szétválasztunk és a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A harmadik tojást egy tálba ütjük és egy evőkanállal megfelezzük, ehhez a két tojás sárgáját és a cukorral habosra keverjük. Azért jó ez a sorrend, mert így nem kell a habverőt külön mosogatni, mivel a fehérje után a sárgáját nyugodtan kikeverhetjük.
A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával és a kikevert tojáskrémhez adjuk, valamint a szódavizet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 22 cm-es átmérőjű tortaformát kivajazunk és lisztezünk (a lisztezést ne mulasszuk el, különben nem nő meg a piskóta, mivel a zsiradékos sütőformán visszacsúszik) és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba). 
Amikor kész, egy fakanállal támasszuk ki a sütőajtót és hagyjuk langyosra hűlni.
(Nyugodtan megsüthetjük előző nap is! Csomagoljuk alufóliába és konyharuhába, tegyük a hűvös kamrába 2-3 napig is felhasználhatjuk.)
A Hulalát a cukorral elkezdjük fölverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a kókusz aromát és jó kemény habbá verjük.
A piskótát egy tára tesszük a tetejét fordítjuk lefelé, így a sütemény teteje biztosan egyenes lesz, így szeleteléskor is szebb és egyenletesebben tudjuk a tejszínhabot eloszlatni rajta. Megkenjük a meggydzsemmel, erre halmozzuk a kókuszos tejszínhabot. A tetejét ne simítsuk el, mutatósabb ha rusztikus hullámokat, csúcsokat hagyunk, és persze egyszerűbb is. Most már majdnem kész, mehet a hűtőbe. Mindenképpen jó, ha néhány órát hagyjuk, hogy lehűljön és az ízek összeérjenek. 
Tálaláskor a sütisdobozból vegyünk ki két vagy három (mérettől függő) kókuszcsókot és morzsoljuk a torta tetejére (Ne előbb, mert a tejszínhab miatt megpuhul!)
Tegyük az asztalra, és zsebeljük be boldog mosollyal az elismeréseket.
Csodásan harmonikus kontrasztot ad mind textúrájában, mind ízében a puha, levegős piskóta, a savanykás lekvárral, krémesen habos édes kókuszhabbal és a tetején lévő ropogós kókuszcsókkal.

Ha a vendégeim nem figyelmeztetnek elfelejtem lefotózni a kész, bár már megfogyott tortát!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT