KELT SZILVÁS SÜTI



Na tudom, hogy ez nem lesz a kezdők kedvence, bár nem nehéz elkészíteni, de valójában nincs semmi kimérve hozzá. Kezdő háziasszonyok réme ez a szakácskönyvbeli kifejezés: "Adj hozzá annyi lisztet, amennyit fölvesz!" Na most ez elő fog fordulni.

Hozzávalók:
2 egész tojás
110 g kristálycukor
1 vanillincukor
kevés langyos tej (kb 100-150 ml)
1 tasak instant élesztő
50 g puha RAMA margarin kockára vágva
finomliszt, amennyit fölvesz (250-300 g)
pici só

200-250 g szilva vékony szeletekre vágva
a szilvától függően kristálycukor + barnacukor
őrölt fahéj

3 ek tejet meglangyosítunk egy evőkanál cukorral és az élesztőt megfuttatjuk benne. Közben a tojásokat a többi cukorral, vanillincukorral habosra keverjük, majd a margarin darabokat 2-3 ek liszttel elkevert sóval a cukros tojáshoz adjuk és simára keverjük. Ekkor kezdjük a többi lisztet, tejet és felfuttatott élesztőt hozzáadni. A robotgépben közben kicseréljük a habverőket dagasztó karra és annyi liszttel és tejjel dagasztjuk ki a tésztát, hogy lágy legyen, kb. mint egy sűrű piskótamassza. Langyos helyen letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Ez alatt a szilvát megmossuk, leszárítjuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. 
Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, a megkelt tésztát kerekre nyújtjuk és a tortaformába igazítjuk. A tetejét kirakjuk a szilvával, megszórjuk fahéjjal és a szilva édességétől függő mennyiségű kétféle cukorral. Előmelegített sütőben (gázsütő 6-os fokozat) sütjük. Inkább kicsit lassabban, mert a tetején a szilvának is meg kell sülnie, de nem szabad, hogy a tészta alja megégjen.
A formában hagyjuk kihűlni (már, ha kibírjuk addig) porcukorral meghintve tálaljuk!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT