EPERMÁNIA

EPRES-BODZÁS TÚRÓS SZELET



    Megérkezett az eper, és tudunk-e kívánatosabb, érzékibb gyümölcsöt elképzelni ennél? Na jó talán az őszibarack. De térjünk vissza az eperhez. Kínálkozik az alkalom, hogy változatosnál változatosabb formában készítsük, nyersen és sülve, főve. Nálam az első epres fogás ez az epres-bodzás süti lett. A tavalyi bodzamánia okán még bőven van bodzazselém a kamrában és az eperrel párosítva már akkoriban is jól vizsgázott dzsemként. Gondoltam, most sütemény formába öntöm. Mit mondjak? Csodás lett!!

A süti alapja egy máskor is használt alaptészta, amit "bodzásítottam" korábban.
                     
Hozzávalók a tésztához:
200 gramm liszt
200 gramm cukor
100 gramm vaj vagy margarin 
2 egész tojás
5 evőkanál lekvár (nálam bodzazselé)   késhegynyi szódabikarbóna   

A tésztát egy kb 25x35 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük.



A többi hozzávaló:
350 g friss eper (a díszítéshez még 100 g)
fél tasak dzsemfix
kristálycukor ízlés szerint (Muszáj kóstolni!)

500 g tehéntúró
1 vanillincukor
kristálycukor ízlés szerint 
tejföl
1 citrom reszelt héja
1/2 tasak zselatin

A megsült tésztát kivesszük a sütőpapírral együtt és egy rácsra tesszük kihűlni.
Közben az epret megmossuk, megtisztítjuk és egy lábosba tesszük. Krumplinyomóval megnyomogatjuk és rászórjuk a cukrot, majd feltesszük főni. Amikor érezzük kavargatás közben, hogy a cukor elolvad megkóstoljuk, ha kell pótoljuk, majd a dzsemfixet hozzákeverjük és még 2 percig óvatosan rotyogtatjuk, majd hűlni tesszük.
A túrót egy keverőtálban a citrom reszelt héjával, a kétféle cukorral és attól függően mennyire száraz a túró (hiába veszel zsírosat sokszor az is inkább hasonlít a puskaporhoz) annyi tejföllel amelytől krémes állagú lesz, robotgéppel jól kikeverjük.
A zselatint kb.100 ml hideg vízben simára keverjük, majd feltesszük a tűzre és felforraljuk. Annyira hűtjük ki, hogy folyós maradjon . Ekkor újra bekapcsoljuk a robotgépet és a zselatint a túrókrémhez keverjük. Dolgozzuk el alaposan, különben a krémben itt-ott meglepetésszerűen kisebb-nagyobb gumiszerűvé vált darabokra fogunk bukkanni, szerencsésebb esetben mi és nem a vendégeink.

A kihűlt tésztát a szintén hideg eperdzsemmel megkenjük, erre kerül a túrókrém.
Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap kockákra vágjuk és a félretett megmosott és leszárogatott, félbevágott eprekkel díszítjük. 


Hamarosan jelentkezem más epres sütikkel!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT