EPERMÁNIA / EPRES CSOKOLÁDÉTORTA





      Még tart az eperszezon és legalább egy tortát érdemes készíteni friss eperrel is, hiszen így érvényesül igazán az íze.
Ez is egy olyan süti, amely nagyon könnyen elkészíthető, viszont a látvány és az íze garantálja a sikert.



Hozzávalók:
5 tojás
180 g kristálycukor
140 g finomliszt
késhegynyi szódabikarbóna
3 evőkanál szódavíz

Krémhez:
100 gr 40-50 % kakótartalmú étcsokoládé
200 ml Hullala

Annyi friss eper, amellyel szeretnénk kirakni a tetejét.
(Szerintem úgy az igazi, ha tele van pakolva 😋)

   Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, lecsumázzuk, majd papírtörlőn hagyjuk megszáradni. A tojásokból  négyet szétválasztunk és a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Az ötödik tojást egy tálba ütjük, hozzá a négy tojás sárgáját és a cukorral habosra keverjük. Azért jó ez a sorrend, mert így nem kell a habverőt külön mosogatni, mivel a fehérje után a sárgáját nyugodtan kikeverhetjük.
A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával majd a kikevert tojáskrémhez adjuk, valamint a szódavizet és óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 22 cm-es átmérőjű tortaformát kivajazunk és lisztezünk (a lisztezést ne mulasszuk el, különben nem nől meg a piskóta, mivel a zsiradékos sütőformán visszacsúszik) és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 35 perc alatt megsütjük (tűpróba). Ha a tetejét már korábban jónak látjuk egy papírszalvétával takarjuk le.
Amikor kész, egy fakanállal támasszuk ki a sütőajtót és hagyjuk langyosra hűlni.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd hagyjuk, hogy hűljön, de folyós maradjon. Közben a Hullalát elkezdjük fölverni, amikor félkemény, az olvadt csokoládét elkezdjük belecsorgatni, így verjük tovább a habot.

Amennyiben márványos kinézetű krémet szeretnénk, a Hullalát verjük kemény habbá, és ekkor forgassuk bele a még lágy csokoládét és ne keverjük el teljesen (így összetörnénk a habot is)

Valójában ezzel készen is vagyunk, hiszen nincs más hátra, minthogy a tortalapunkat tetejével lefelé  (mindig az alja a simább, ezért kerül fordítva a tálra, így könnyebb díszíteni és szebb lesz a végeredmény) ráhalmozzuk a csokoládékrémet, a tetejét pedig kirakjuk a félbevágott eperszemekkel.

A tortalapot ketté is vághatjátok, hogy a közepébe és a tetejére is kerüljön krém, így még több epret lehet bele tenni, hiszen a két tésztalap közötti krémréteget is megpakolhatjátok friss gyümölccsel.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT