ÁFONYÁS CSOKOLÁDÉTORTA

     Szülinapi ebéd végére valami új tortát akartam készíteni, ez született.



Nem bonyolult, ha két részletben készítjük (szokásom szerint) rendkívül kényelmesen belefér az időbe. A tésztája nagymamám vizes-piskóta receptje. Gyakorlatilag elronthatatlan.

Hozzávalók:
5 tojás
200 g kristálycukor
140 g finomliszt
késhegynyi szódabikarbóna
3 evőkanál szódavíz

A krémhez:
250 g Mascarpone
200 ml Hullala
6 púpos evőkanál kakaópor

Áfonyalekvár, 

100 g 45 %-os étcsokoládé
40 g vaj

áfonyaszemek
Macaron,Trüffel, vagy bármi amit találunk a díszítéshez


A tojásokból  négyet szétválasztunk és a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Az ötödik tojást t egy tálba ütjük, hozzá a négy tojás sárgáját és a cukorral habosra keverjük. Azért jó ez a sorrend, mert így nem kell a habverőt külön mosogatni, mivel a fehérje után a sárgáját nyugodtan kikeverhetjük.
A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával és a kikevert tojáskrémhez adjuk, valamint a szódavizet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 22 cm-es átmérőjű tortaformát kivajazunk és lisztezünk (a lisztezést ne mulasszuk el, különben nem nől meg a piskóta, mivel a zsiradékos sütőformán visszacsúszik) és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 35 perc alatt megsütjük (tűpróba). Ha a tetejét már korábban jónak látjuk egy papírszalvétával takarjuk le.
Amikor kész, egy fakanállal támasszuk ki a sütőajtót és hagyjuk langyosra hűlni.
Amikor teljesen kihűlt  három lapba vágjuk. A tetejét tegyük az aljának és az alja legyen a legteteje, mert az a legsimább.

Két lapot kenjünk meg áfonyalekvárral erre jön a csokoládékrém. Ehhez a Hullalát kemény habbá verjük, a Mascarponét a kakaóval kikeverjük, majd a habot beleforgatjuk.

Az összerakott tortát kívülről is bekenjük a csokoládékrémmel, majd néhány órára hűtőbe tesszük. Végül az étcsokoládét a vajjal felolvasztjuk vízgőz fölött és a tortára csorgatjuk.
Amíg a máz nem köt meg az áfonyaszemeket rátesszük gyengéden rányomva, hogy ne guruljanak le a tetejéről. 

Finom pikáns csokoládétorta. Más lekvárral is készíthetjük.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT