HA JÓT AKARSZ avagy KOLBÁSZ ÚJRAÉRTELMEZVE

    


Szeretem az édesköményt, bár itthon, Magyarországon nem örvend különösebb népszerűségnek. Nyáron grillezve, de egyébkor kevés olívaolajjal meglocsolva sütőpapíron tepsiben sütve is finom köret, vagy nyersen salátába enyhén ánizsos íze igazán üdítő. Mindig örülök, ha valami új felhasználási módját találok. Egyik nap Buddy Valastro olasz amerikai cukrász (Tortakirály) műsorába sikerült bele lesnem, ahol régi családi recepteket készített el családjának és barátainak. Mivel Olaszországban igen kedvelt, (náluk Pinokkió névre hallgat eme zöldség) most is előkerült az egyik fogásban. 



Édesköménnyel sült kolbász

2 szál sütnivaló kolbászt egy nyél nélküli serpenyőben kevés olívaolajon sütni kezdünk a gáz lángján. Közben 1 nagyobb  édesköményt megmosunk (ha friss más nem szükséges, ha már nem egészen friss két felső levelét és a szárát, mivel ilyenkor már fássá válik eltávolítjuk) és vékonyra felszeleteljük. 1 jókora fej vöröshagymát megtisztítunk és félbe vágás után szintén vékonyra szeleteljük. Ha a kolbászok mindkét oldala piros lett, kivesszük a serpenyőből és a visszamaradt zsiradékba tesszük az édesköményt és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, ha van friss kakukkfű egy kis ágról a leveleit a serpenyőbe szórjuk, ha nincs szárítottal helyettesítjük. Csapott teáskanálnyi barnacukorral meghintjük és kavargatva kissé barnásra pirítjuk. Ezt már Gordon Ramsay-től tudjuk: "Ha nincs szín, nincs íz!" Ekkor száraz fehérborral felöntjük. Ne sajnáljuk tőle, mert majd még sütőbe fog kerülni (ezért kellett a nyél nélküli serpenyő), nehogy leégjen. A kolbászokat visszatesszük a serpenyőbe, letakarjuk egy fedővel, vagy alufóliával és előmelegített sütőbe kb. 20 percig sütjük.
Fantasztikusan finom, gyorsan elkészíthető remek vacsora, vagy ebéd lehet. 
Adjunk mellé cíabattát, vagy valamely más rusztikus kenyérfélét, amellyel a szaftot is kitunkolhatjuk.
Végül öblítsük le a vacsorát egy pohár finom borral


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT