ALMÁS PITE MÁSKÉPP



    Már egy ideje izgatta a fantáziám, hogy amolyan "angolos" pitét süssek. Nos ez az almás pite inkább csak küllemében angolos. Viszont nagyon finom. 


Hozzávalók:
500 g finomliszt
250 g RAMA margarin
1 tasak élesztő + pici tej egy teáskanál cukorral
3 ek tejföl
2 tojás sárgája  + 1 a kenéshez
csipet só
100 g cukor

A töltelékhez 
4-5 nagyobb savanykás alma, savasságtól függően cukor, kevés fahéj, reszelt gyömbér.

A tejben az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az összes hozzávalóból gyorsan rugalmas tésztát gyúrunk, majd legalább egy órára letakarva langyos helyen pihentetjük. (Én legtöbbször előző este gyúrom össze és a hűtőben áll másnapig, amíg munkából hazajövök. Akkor kiveszem és hagyom hogy a szobahőmérsékleten magához térjen, ezután ugyanúgy használható, mintha csak egy órát állt volna.)
Ezalatt az almákat megtisztítjuk kimagozzuk és  kb 1X1 cm-es kockákra vágjuk, majd egy lábosban kevés vajon a cukorral megpároljuk. Amikor lehúzzuk a tűzről megszórjuk őrölt fahéjjal és kevés  gyömbért reszelünk rá.
A tésztát két egyenlő részre vágjuk és kerek lappá nyújtjuk. Egy nagy piteformába terítjük az egyiket és elterítjük rajta a tölteléket. A kilógó részeket levágjuk.  A másik lapot körbevágjuk, akkorára mint a piteforma, és mielőtt rátennénk a töltelékre középen késsel kereszt alakban bevágjuk, hogy a gőz el tudjon távozni sülés közben. A széleket óvatosan összenyomkodjuk. A leesett részekből almákat és leveleket vágunk ki, ezzel díszítjük a pite tetejét. Tojássárgájával megkenjük és forró sütőbe toljuk, a tüzet rögtön mérsékeljük (gázsütő 5-ös fokozatra) és pirosra sütjük. Ha félünk attól, hogy mégis elázik a tészta alja kevés darált dióval hintsük meg.

Én ma csak fél adagból készítettem és kisméretű pitesütőm nem lévén egy kis tortaformában sütöttem meg.




Egy nagy baj van vele: NEM LEHET ABBAHAGYNI!!










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT