CHELSEA KALÁCS, MAJDNEM

Egy igazán brit sütemény


    A már sokszor emlegetett Sütimester című műsorban hallottam először erről a kalácsról. Ott volt mesterkihívásban feladat, és volt, hogy a versenyzők szabadon választották. Úgy kb. egy éve, hogy láttam, már akkor elhatároztam, hogy felkerül a listámra. Ott is volt, egészen mostanáig. Tegnap este felé jött rám a süthetnék, gondoltam valami kelt tésztát kellene készíteni. A mákos kalács a közeli karácsonyra való tekintettel kiesett, szilvalekvárosat elég sokszor sütöttem mostanában, a túrós batyu és kakaós csiga inkább reggeli sütemény. Ekkor jutott eszembe a Chelsea kalács. Nem emlékeztem a pontos arányokra, de arra igen, hogy kelt tésztából készül és a töltelék kandírozott citrom és narancshéj, valamint mazsola. Így szétnéztem otthon és ami volt abból készült, egy csipetnyi karácsonyi beütéssel.


Hozzávalók
400 g finomliszt
200 ml tej
1 tasak instant élesztő
80 g vaj vagy margarin
1 egész tojás
70 g kristálycukor
 egy csipet só

Töltelék (nálam)
150 g durvára tört dió
200 g mazsola (rumba áztatva)
70 g vörös áfonya (aszalt)
4 evőkanál barna cukor
1 narancs reszelt héja
egy csipetnyi őrölt fahéj
100 g vaj vagy margarin

Szirup
1 kávéscsészényi víz
fél kávéscsésze kristálycukor
fél kávéscsésze vaj vagy margarin

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amelybe egy teáskanál cukrot elkevertünk. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd tovább keverjük a puha vajjal, ha teljesem sima beledolgozzuk az átszitált sóval elkevert lisztet és a felfuttatott élesztőt. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.  Egy mély fémtálba tesszük az összes hozzávalót és egy forróvízzel telt tálba állítjuk. Amikor a vaj elolvadt alaposan összekeverjük.

Amikor a tészta megkelt gyúródeszkára borítjuk és fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket és bejgli szerűen feltekerjük. Most jön a neheze. A tekercset először hosszában, majd keresztben is kettévágjuk. Két két félbevágott tekercset egymásnak háttal fordítjuk, úgy, hogy a vágott felületük legyen kifelé és összecsavarjuk. (Ne zavarjon, hogy némi töltelék kipereg belőle közben.) A két tekercset is összefogjuk és azokat is összecsavarjuk, majd egy sütőpapírral bélelt kenyérformába helyezzük (Ekkor még rá lehet szórni a kipotyogott tölteléket.) Amíg a sütőt  bemelegítjük van ideje ismét kelni kissé. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt piros-barnára sütjük.
Amíg sül elkészítjük a szirupot. A hozzávalókat egy láboskában összeforraljuk. Amikor a süteményt kivettük a sütőből egy kanál segítségével a sziruppal meglocsoljuk és a tepsiben hagyjuk kihűlni,addigra a szirupot is magába szívja.
A végeredmény egy édes, ragacsos fantasztikus kelt sütemény. 


Legközelebb mindenképpen kipróbálom kandírozott citrom és narancshéjjal is, ahogyan az eredeti változat készül. Ja valamint dió és fahéj nélkül.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT