VÉGRE VASÁRNAP!
Bár a bejegyzéshez Truffaut filmjének címét kölcsönöztem, a történethez nincs semmi köze. Korábbi bejegyzésemben már említettem, hogy számomra a vasárnap fontos, és nem csak a munkaszünet miatt. Ezért vasárnapokra mindig igyekszem valami olyan dolgot kitalálni, ami eltér a hétköznaptól, (ezzel is kiemelve a VASÁRNAP lényegét) legyen az tevékenység, vagy étel, vagy valami kényeztető dolog.
Egy finom, kényelmes, szokásostól eltérő reggeli is ilyen lehet. Akkor a legjobb, ha nincs vele különösebb gond. Ezen a vasárnapon házi, frissen sült croissant, saját készítésű őszibarack dzsemmel és tejeskávé.
Bárki bármit mond, leveles vajas tésztát otthon készíteni nem egyszerű. Ráadásul a boltokban lehet jó minőségű és nem is drága fagyasztott változatot kapni, ami a saját fagyasztónkban is kiválóan eltárolható, így mindig kéznél van, például egy friss reggeli croissant készítéséhez. A vajas tésztát, - ha nem külön lapokból állót veszek -, vásárlás után, (mivel ilyenkor kissé felenged, amíg hazaérek vele) kibontom és elvágom három darabra, majd így csomagolom vissza, így könnyedén elővehetek belőle négy croissant-ra valót, ami egy reggelihez elég. Szombat este a feldolgozandó tészta darabot a hűtőszekrény aljába teszem a fagyasztóból ahol másnap reggelre felenged. Vasárnap reggel csak bekapcsolom a sütőt, és amíg előmelegszik a tésztát vékonyra és rombusz alakúra nyújtom,
így könnyedén lehet belőle négy egyenlő (hosszú szárú) háromszöget vágni anélkül, hogy felesleg keletkezne. Már csak a felvágás és tekerés van hátra, mielőtt tojássárgájával megkenném és mehet a sütőbe. Mérettől függően 15-20 perc sütés kell neki, de muszáj ellenőrizni közben.
Néha csokoládés változat is készül, ekkor felcsavarás előtt egy vastagabbra vágott (ízlés szerint) étcsokoládé rudacskát teszek a közepére. Mindennel együtt kb. 20-35 perc alatt kész a friss, illatos házi croissant.
Megint tanultam és örülök a csokis változatnak, az hoz engem inkább lázba.
VálaszTörlés