VÉGRE VASÁRNAP! 2.

SÜLT OLDALAS



     A vasárnapi menüt sok minden befolyásolja. Vasárnap csak a családdal, vagy vendégség, pénztárca, stb. Az időtényező sem elhanyagolható ennél a fázisnál. SŐT! A vasárnap az vasárnap. Ilyenkor nem szeretnénk korán kelni, mint hétköznap, legalább egy csipetnyi lustálkodás jól esik, ugyanakkor valami finom ebéd is jó lenne, és persze keresztény emberként a vasárnapi szentmisére való eljutás is akkor "igazi", ha nem akkor esünk be a templomba, amikor már a csengőt húzzák, azaz kezdődik a szentmise. Elég nehezen megvalósíthatónak látszik mindez, de vallom, hogy jó szervezéssel megoldható. Ezért is szeretem azokat az ételeket, amelyek előkészíthetők már előző nap, vagy két nappal korábban. Ez az eljárás a nagyobb ünnepekre fokozottan érvényes, mint karácsony, húsvét.    
     Szeretem a sülteket. A nagyobb ünnepekre pláne. Számomra karácsonyi és húsvéti menü pecsenye nélkül nem az igazi. Természetesen más vasárnapokon is előkerülnek. Így volt ez most is. 
Az oldalas a sertésnek egy nagyszerű darabja. A csontok és porcogók, valamint a finom kis zsírréteg miatt igazán ízletes. Persze, most a fogyókúrázók és az egészséges étkezést preferálók csóválják a fejüket, de szerintem nem kell mindig egészséges ételeket enni, néha lehet finomat is. MERT bárki bármit mond, a zsírréteg és a csont az ami igazán ízt ad az ételnek. Aki evett már zsír nélküli, száraz pulykahúsból készült töltöttkáposztát, és lapockából vagy dagadóból szalonnával készült változatot is, az tudja miről beszélek. Szóval! Vissza az oldalashoz. 
    Tehát kell egy jó darab húsos oldalas, mondjuk 1 kg, amelyet szépen megmosunk, már pénteken, ha vasárnapra szeretnénk. Egy tálban 3 evőkanál pirospaprikát 1 ek barna cukrot, 1 teáskanál mézet, 1 ek paradicsompürét, 2 teáskanál sót, 1 fél narancs levét és reszelt héját, valamint egy kávéskanál őrölt köményt  és késhegynyi őrölt fahéjat, valamint 3 szépen megtermett fokhagyma gerezdet, amelyet összepréseltünk összekeverünk és az oldalast bekenjük a páccal. Belehúzzuk egy nylonzacskóba, egy tálba tesszük és ha nem szeretnénk, hogy az egész hűtőnket fokhagymaillat járja át, akkor még egy fóliával is letakarjuk. Ezután betesszük a hűtőbe és vasárnapig békén hagyjuk. Vasárnap elővesszük, beletesszük egy tepsibe, aláöntünk kétujjnyi  vizet és némi olajjal meglocsoljuk a tetejét, és előmelegített sütőbe toljuk, minden különösebb huzavona nélkül. Gázsütőn, kb 6-os fokozaton sütjük. Ezután előveszünk családunk étvágya szerint néhány kisebb burgonyát és alaposan megsikáljuk, majd a gázsütőbe tesszük, a rácsra a tepsi mellé. Így szépen megsül héjában a köretnek való krumplink is, és a gázzal is takarékoskodunk. A húsnak max két és fél óra sülés kell. közben figyeljük, hogy nem kell-e alá vizet öntenünk (biztos, hogy legalább kétszer igen) és fél időben fordítsuk meg. A krumplink hamarabb megsül, akkor kiszedjük és hűlni hagyjuk. Amikor a pecsenyét kivettük fél órát pihentetjük, eközben befejezhetjük a köretet. A burgonyákat hosszában négyfelé vágjuk, majd egy teflon serpenyőben egy löttyintésnyi olajat forrósítunk és a burgonyát beletesszük egy nagyobb rozmaring ág kíséretében, durva szemű sóval megszórjuk és néhány rázogatás segítségével minden oldalukat megpirítjuk. Az oldalast szépen felszeleteljük tálra halmozzuk, mellé a burgonyát. Saláta, vagy savanyúság tetszés szerint. Nálam savanyított kis-dinnyével szerepelt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A KÖNYVEK ÉS ÉN, AVAGY, HOGYAN KÖPTEM LE A MONITORT

GÖRÖG, FETASAJTOS, CUKKINI PITE

SZILVANAP HELYETT SZILVAHÉT