ZELLERKRÉMLEVES KÉKSAJTOS KRUTONNAL
Be kell vallanom nem
vagyok nagy kedvelője a krémleveseknek, a zellerért azonban odavagyok, nyersen,
sülve, főve, szóval bármilyen változatban. Több alkalommal ettem már
zellerkrémlevest, de valahogy nem igazán ízlett. Vasárnap közeledvén úgy tűnt,
kifogytam a leves ötletekből. Első számú kedvencem a húsleves, de végül
is, minden vasárnap nem lehet húslevest enni. Ráadásul túl meleg volt, így nem
akartam túl sok időt tölteni a tűzhely mellett. Ekkor kezdett motoszkálni
bennem a gondolat: zeller-zeller-zeller. Fellapoztam az összes szakácskönyvemet
(ami nem kevés), megnéztem a neten is, de egyik recept sem tetszett igazán,
végül úgy gondoltam, lesz ami lesz! És lett!
Életem legfinomabb zellerkrémlevese:
1 evőkanál étolaj
kevés só
1 teáskanál liszt
kevés fehérbors
frissen facsart citromlé ízlés szerint
A krutonhoz
1 nagy szelet ujjnyi vastag kenyér
(legjobb hozzá valamilyen tömörebb típusú kenyér pl. Venyigés)
kevés kéksajt
A zellert megtisztítjuk, majd hámozóval
néhány forgácsot szeletelünk belőle, ezt félre tesszük, ugyanígy néhány szép
zellerlevelet is leveszünk, megmosunk és papírtörlőn megszárítjuk. A zellert
apróra felszeleteljük. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat az olajjal együtt,
majd rádobjuk a zellert, megsózzuk és lefedve dinszteljük. Amikor már puhulni
kezd felöntjük forró vízzel és beledobunk két-három szál megmosott zellerszárat
és az egészet puhára főzzük. Ekkor a szárakat kihorgásszuk belőle, kidobjuk, a
levest pedig levesszük a tűzről és botmixerrel simára mixeljük. Ez után
visszatesszük a tűzre, a tejszínt a liszttel elkeverjük a leveshez
adjuk, fehérborssal ízesítjük és felforraljuk. Végül amikor levettük
a tűzről megkóstoljuk és ha szükséges még utána sózzuk, borsozzuk, citromlével
ízesítjük. A citrom nagyszerűen kiegyensúlyozza az ízeket.
A kenyeret 1x1 centiméteres
darabokra felkockázzuk egy
serpenyőben leheletnyi olajon aranyszínűre pirítjuk
megszórjuk kevés reszelt kéksajttal és összerázzuk. A forró krutonra azonnal ráolvad
a sajt.
A levest tányérba szedjük megszórjuk
krutonnal, a félretett zellerforgácsokkal és zellerlevéllel
díszítjük. Hidegen is kiváló!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése